Närbild på Carl Déman. Han tittar ner i sin mobil. Bakgrunden är ett rutnät av olika kända personer som medverkar i spelreklam.
Foto: SVT

Carl Déman uppmärksammar spelmissbruk

 

Nanna Salemark tipsar om SVT:s Carl och Spelreklamshelvetet som släpptes på SVT Play den 23 april.

 

När jag gick till en spelkiosk för att lösa in en trisslott jag fått i present, lät jag min sjuåriga son räcka fram lotten till mannen bakom disken. Mannen skakade på huvudet och vägrade ta emot lotten. Han tittade mig i ögonen och sa: Det är åldersgräns på spel, jag började spela i alltför tidig ålder, blev beroende och nu står jag här fast i en egen spelbutik.

 

Den till synes oskyldiga trisslotten fick plötsligt ett skrämmande djup, och när jag kort därpå köpte en tv förstod jag vilken utveckling jag har missat. Jag var i chock över den mängd spelreklam som fyllde programpauserna.

 

Lagändringar kring spelreklam har gjorts och nyheterna uppmärksammar oss om det växande spelmissbruket. Men jag har väntat på ett ordentligt reportage som ifrågasätter både spelföretagens utrymme i media och kändisars medverkan i spelreklam.

 

Den 23 april släpptes Carl och Spelreklamshelvetet på SVT Play. Carl Déman är med i humorgruppen JLC och berättar om hur han blivit tillfrågad att göra reklam för nätkasinon. Men Carl Déman är själv spelmissbrukare och i Carl och Spelreklamshelvetet berättar både han och experter om hur våra hjärnor kidnappas av spelföretagen.

 

Nanna Salemark

2019-04-27

Fler Tips!