Två barn som leker vid en strand.

Lagom länge under solen

Solen är härligt närvarande i stora delar av Sverige och många vill njuta utan att bränna huden. Varje år kommer nya besked om hur farlig både sol och solskyddskräm är. Men Pelle Lindqvist, docent och överläkare vid Södersjukhuset, menar att direkt sol är viktigt för oss och att solkrämerna kan lura oss till farlig solning.

Pelle Lindqvists forskning visar att kvinnor som inte utsätter sig för sol ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och blodproppar. Men att sola för mycket kan ge hudcancer. I en artikel i Svenska Dagbladet sa han:

– Vi kan inte säga hur mycket sol som är lagom, för det vet man faktiskt inte. Men vi vet att översolning ökar risken för hudcancer och att undersolning ökar risken för de här sjukdomarna.

Solskyddskräm menar Pelle Lindqvist inte skyddar bra för att vi med krämen tror att vi tål längre tid i solen. Istället märker vi inte hudens egna tecken på att det är dags att vila från solen.

Samma råd ger han till barn.

– Barn ska ju självklart inte översola, men sannolikt behöver barn en viss mängd sol. Till exempel en stor del av längdtillväxten sker under sommarmånaderna, sa Lindqvist till Svenska Dagbladet.

Läs mer:

https://www.svd.se/studie-skippa-solkramen–solen-ar-nyttig-for-dig

Fler Tips!