Ett gäng glad barn vid ett bord. De håller upp händerna.
På redaktionen i Eskilstuna. Minreportrarna från vänster: Reem Al Kadah, Mais Al Kadah, Armida Malmqvist, Gusten Fils, Alma Fils. Foto: Nanna Salemark.

Minireportrar under utbildning

I slutet på juni hade MiniBladet Reporterskola för sommarlovsbarn i Fröslunda via Stadsbiblioteket i Eskilstuna. Nu är det dags för nästa grupp att utbildas.

På schemat stod mediekunskap, källkritik, research, intervjuteknik, fotografi, skriva på dator och hur en artikel är uppbyggd. Veckan startade med en grupp främlingar och slutade med en sammansvetsad grupp vänner som tillsammans och på egen hand skrivit och fotograferat till två enkäter och tre reportage. Samtligt material publicerades både i dagstidningar och på webben. Dessutom hann barnen söka information om ett urval kändisar och skriva lämpliga intervjufrågor till dem utifrån den information de hade kommit över.

Sommarvärmen var tryckande. I det lilla redaktionsrummet gick fläkten på högvarv, liksom fingrarna på tangentborden. Det var ett tappert gäng som utmattade lämnade redaktionen på eftermiddagarna. Men glada kom de tillbaka morgonen därpå och när vi skulle ta farväl på fredagen var det med stort vemod. De hade gärna arbetat en vecka till men även Minireportrar behöver vara lediga på sitt sommarlov.

Nu startar nästa omgång Reporterkola för sommarlovsbarn på Eskilstuna Stadsbibliotek. Håll utkik efter deras nyheter i er dagstidning samt på webben!

Vill du veta mer om vår Reporterskola som lovaktivitet, skriv till MiniBladets redaktion.

Fler Tips!