Odla smart och bygg bihotell

Omslaget till boken "Jag odlar".

Odla smart och bygg bihotell

 

Nu är förodlingssäsongen igång och många är sugna på att sätta frön i jorden. Då är boken Jag odlar av Elin Ek en kul inspirationskälla till hur vi kan odla enkelt med minsta möjliga behov av att köpa nytt.

 

Elin Ek uppmuntrar till återanvändning. Det är också ett utmärkt sätt att komma igång snabbt eftersom man kanske redan har mycket av materialet hemma i form av konservburkar, mjölkkartonger, kaffefilter och plasthinkar.

 

Författaren har tidigare skrivit en liknande idésamlingsbok om pyssel och fix, Jag grejar alltså finns jag. Det märks även i hennes nya bok då odlingstipsen blandas med grejningstips. Men genomgående kopplas innehållet till odlandet. För när vi har odlat våra blommor och örter kan vi göra te av dem, och då får vi veta hur vi kan skapa vår egna tepåsar. Likaså kan en lavendelplanta vara upphov till att vi syr doftpåsar och gör egen lavendeltvål.

 

Favorittipset är ett som dessvärre rör en alltmer akut angelägenhet och därför borde vara obligatorisk i skolan: att bygga ett bihotell. Det gör du av bambupinnar och en konservburk. Genom att sedan hänga upp denna enkla uppfinning på balkongen eller i trädgården underlättar du för bina att vila, bli fler och pollinera det som ska bli vår mat.

 

Nanna Salemark

 

2019-03-16

Fler Tips!