En trött kvinna
Foto: Wstockstudio/Shutterstock.com

Trött i höstmörkret?

 

Höstmörkret är oundvikligt, men hur gör vi för att tackla det på bästa sätt tillsammans med barnen?

 

Många vuxna känner sig orkeslösa och till och med deprimerade när höstmörkret kommer. Men barns kroppar hanterar den här övergången mycket bättre än vuxna. Det är däremot andra faktorer som kan påverka barnen negativt när hösten gör sitt intåg.

 

– På hösten startar skolorna och då kommer krav, en stor skillnad mot sommarens frihet. Och om föräldrarna blir trötta och deprimerade så påverkar det barnen väldigt starkt, säger psykolog Björn Öst till tidningen Svenska Yle.

 

På vintern vill våra kroppar rent biologiskt leva långsammare, gå på sparlåga så att säga. Därför är det viktigt att sänka kraven, allra mest mot våra barn. Björn Öst uppmuntrar oss att istället uppskatta den mörka årstiden.

 

– Lek med mörkret, visa att det är en ny dimension som kommer på hösten. Titta på stjärnor en stjärnklar kväll, säger han till Svenska Yle.

 

Många barn tycker också att hösten är härlig. Det blir lättare att somna på kvällen och det ges fler tillfällen att ta det lugnt hemma med familj och husdjur. Och framför allt, det är mysigt med tända ljus.

 

Vill du läsa hela artikeln? Gå in på Svenska Yle.

Fler Tips!