Informationsblad om MiniBladet

 

MiniBladet erbjuder tillsammans med tidningar över hela landet ett lokalt nyhetsmaterial. Vi har samarbeten tillsammans med Piteåtidningen, Nya Lidköpings tidningen, Sörmlands nyheter, Katrineholms-kuriren, Eskilstuna-kuriren och Strängnästidningen, Sydsvenskan och Nya Wermlands-Tidningen.

I tidningarna kan du hitta material från MiniBladet varje lördag. Men på vår kostnadsfria sajt www.minibladet.se finns alltid nya, lokala och anpassade nyheter.

Med MiniBladet fångas barn i tidig ålder av spännande läsning och de leds in i nyhetsläsning med mål att få vana att läsa de ”vuxnas” nyheter, samtidigt som de får stöttning i sin läs- och språkutveckling. MiniBladet har talsyntes i olika hastigheter och nyhetstexterna finns i olika språkliga nivåer: lättläst, medelsvår och en vuxenversion. Men MiniBladet vill också att barnen ska vara aktiva och bjuder därför ständigt in till läsarmedverkan.

 

 

Tidningen är främst för barn men MiniBladet erbjuder även givande läsning för vuxna på föräldra- och skolsidan. Här svara olika experter på frågor och varje vecka kör vi News of the day – veckans fördjupning. Till veckans fördjupningsartikel finns en powerpointpresentation som har samma struktur som själva artikeln. Under skolfliken hittar ni också informationsmaterial till vårdnadshavare samt medgivandeblankett om ni vill skicka in elevtexter. Materialet finns även på lätt svenska.

Tävlingar

För att locka extra mycket till läsning av nyheter har Minibladet varje termin nyhetstävlingar för både allmänhet och skolklasser. Första pris till en privatperson är 1000 kronor och till vinnande klass är priset 2000 kronor. Läs mer om den senaste tävlingen här: Tävlingsinformation för skola, och här: Tävlingsinformation för privatpersonVälkomna till www.minibladet.se!

 

 

Läs mer om MiniBladet här:

Om MiniBladet

Pedagog.se  – Läslust, samarbete och nyhetsreflektion på Rörsjöskolan

Mediavärlden.se – Nyhetssajt för barn prisas

 

Vill ni veta mer, kontakta:

Maria McShane

maria@laslar.se

Läs och Lär McShane Education AB

Maria McShane är lärare och läromedelsförfattare, och brinner för läs- och språkutvecklingsfrågor. Maria har sammanställt en redaktion som i samarbete med dagstidningar vill arbeta för att barnen ska få ett eget nyhetsmaterial med lokala webbingångar – MiniBladet.se.