Sydsvenskan: Frans och hans klass tog emot pris från Sparbanken Syd

Frans tar emot pris från sparbanken Syd

Reportage: ”Ett rum för alla”

Elev: Frans Löfgren Svensson, klass 6z Dammfriskolan, Malmö

Lärare: stiliani.notou@malmo.se

Pris: 1500 kronor till klasskassan

Motivering: ”För ett balanserat reportage som innehåller såväl historisk fakta, aktuell information och närvarande intervjuer med besökare på plats. Dessutom tre bra och olika slags bilder som kompletterar texten på ett föredömligt sätt.”

 

Frans Löfgren Svensson i klass 6z på Dammfriskolan har skrivit reporterskolans bästa reportage i Skåne denna höst.  Sparbanken Syd överraskade klassen med att dyka upp och dela ut en check på 1 500 kronor.

 

Det vinnande reportaget ”En rum för alla” handlar om Malmö stadsbibliotek som minireportern Frans Löfgren Svensson besökt och där intervjuat besökare på plats. Frans hade även tagit reda på historiska fakta om biblioteket som han hade med i texten.

 

Varför tror du att just ditt reportage vann?

 

– Jag vet inte. Kanske för att bilder och text hörde bra ihop. Och att det var en lång text. Det är kul att skriva om saker man känner till. Det blir lättare då. Jag gillar att läsa och har varit mycket på biblioteket.

 

Lärde du dig något själv av att skriva reportaget?

 

– Jag visste inte att man tvungen att betala för att komma in på biblioteket förr. Det var intressant.

 

Minireportern Frans Löfgren Svensson var både glad och lite chockad över priset.
Foto: Magnus Erlandsson, MiniBladet

 

Stiliani Notou är lärare och mentor för klass 6z på Dammfriskolan. Hon tycker att texten hade ett fint innehåll och en ton som var anpassad till olika åldrar så att både yngre och äldre hade glädje av den.

 

– Det här priset är en jättefin julklapp till mina elever. Det visar att hårt arbete lönar sig, säger hon och fortsätter:

 

– Det är väldigt motiverande för eleverna att jobba med Minibladets reporterskola. Det ger dem extra energi när de vet att texterna når ut och blir offentliga. Det känner sig sedda och speciella.

 

Sparbanken Syd står för prissumman som är 1500 kronor till klasskassan. Anna Stéen, som är marknadsansvarig på banken, var på plats och delade ut checken.

 

– Sparbanken Syd tycker det jätteviktigt att stötta skolvärlden. Nuförtiden har alla elever kanske inte tillgång till en tidning hemma som man hade förr. Därför är det extra viktigt att de får lära sig om journalistik, nyheter och källkritik i skolan, säger hon och fortsätter:

 

– Vi tycker också det är nyttigt för oss som bank att komma ut och träffa barn och ungdomar, så det här samarbetet med Minibladet passar oss.

 

Klass 6z på Dammfriskolan har skrivit reporterskolans bästa reportage i Skåne denna höst. Foto: Magnus Erlandsson, MiniBladet

 

 

Till sist den självklara frågan.

 

Vad ska ni hitta på för 1500 kronor?

 

– Mitt förslag är att alla åker till Busfabriken, säger Frans.

 

– Vi har pratat om att vi vill göra nån aktivitet ihop. Eller kanske ha en fest här på skolan. Nåt skojigt tillsammans blir det iallafall, säger läraren Stiliani Notou.

Frans Löfgren Svensson går i klass 6z
på Dammfriskolan i Malmö.
Han var med i reporterskolans tävling.
Han skrev ett reportage om bibliotek.

 

Och Frans bidrag vann faktiskt.
Därför åkte Sparbanken Syd ut
till klassen och överraskade dem med priset.
Priset var 1 500 kronor till klassen.

 

Frans säger att han tror att hans reportage vann
för att det var en bra koppling mellan bild och text.
Frans säger att det är roligt att skriva
om något man kan saker om.

 

Frans reportage handlade om bibliotek.
Han hade varit på Malmö stadsbibliotek
och intervjuat människor där.
Och Frans säger att han lärde sig
att förr i tiden kostade det pengar att låna böcker.