Reporterskola

BLT - Sydöstran: Hon fångar publiken med drakar och mystik

Foto: Cato Lein

Sigge Sellgren från Rödebyskolan gillar författaren Jo Salmson. Han rekommenderar serien Drakriddare för alla som nyss har börjat läsa.

Jo Salmson är född 9 april 1957. Namnet är en pseudonym för Catharina Wrååk. Hon är uppvuxen i Södertälje med sin pappa, mamma, bror och syster.

Hon började jobba som förläggare på Bonnier Carlsen. Förläggare, det är när man bestämmer om en bok ska komma ut eller inte. När hon har tid hinner hon med lite skolbesök ibland.

Jo Salmson har skrivit många böcker de flesta är fantasyböcker. Första boken hon skrev var Den försvunna staden. Boken var första boken i serien Almandrarnas återkomst den skrevs 2007. Hon skriver för barn och ungdomar.

Catharina Wrååk använder sin mammas flicknamn när hon skriver. För när hon jobbade på förlaget ville hon inte lämna in sin bok under sitt namn eftersom hon kände människor där och det skulle bli pinsamt för henne om de inte ville ge ut boken.

Bokserien “drakriddare” är en spännande och lättläst bok för nybörjarläsare. Den handlar om Tam som är fattig och föräldralös. Tam drömmer varje kväll om drakar och drakriddare som passerar yttre stadsmuren. Drakarna och drakriddarna bor uppe vid kungens slott, innanför den femte muren. Dit upp skulle inte en tiggarpojke som Tam få komma upp. Men rösten i Tams hjärna säger att han ska dit. Första boken i serien släpptes 2009.

Källor: www.wikepedia.se, www.bonniercarlsen.se och www.alex.se

Text: Sigge Sellgren, Rödebyskolan, Karlskrona