Reporterskola

BLT - Sydöstran: Några frågor till restauranggrossisten Tom Sellberg

Tom Sellberg
Reportrarnas kommentarer

– Jag fick veta saker som jag inte visste, berättar Charlie. Till exempel att de hade x, y, z-system för att veta var de ska köra. 

– Vi älskar att smaka på mat och godis, så grossist yrket kanske passar oss, säger Charlie, Isabelle och Bonni. 

Reportrarna tycker att det verkar finnas många spännande jobb, till exempel polis, jobba i affär, fixa grejer i en verkstad, ridlärare, författare, forskare, veterinär och jobba på badhus.

 

Vad gör en restauranggrossist? Får man äta mycket god mat? Har corona ändrat arbetsuppgifterna? MiniBladets reportrar på Prästslättsskolan i Karlshamn har intervjuat Tom Sellberg.

 

Hur är det att jobba som restauranggrossist?  

– Väldigt varierande beroende på vilken kunden i fråga är. Ibland hjälper man till med vilken sorts mat en restaurang ska servera, en annan gång pratar man olika pappersboxar för hämtmat eller vilket tvål som tvättar renast eller är mest ekonomisk.

 

Har ditt arbete förändrats på grund av coronaviruset?

– Vi säljer mindre traditionella restaurangprodukter så som kött, fisk, veg och skafferivaror till våra kunder som till 95 procent är restauranger. Däremot säljer vi mer av handskar, munskydd och rengöringsprodukter för desinficering. 

 

Hur är dina arbetstider?

– Varierande, jag jobbar när kunderna behöver mig. 

 

Hur ser en arbetsdag ut?

– Jag börjar med att kolla mail och stämma av leveranser. Sedan är det kundmöten och avstämningar. Under dagen kan det hända att man får rycka ut och leverera varor till kunder. 

 

Hur är det att oftast jobba hemifrån?

– För mig är det naturligt, jag har ett bra hemmakontor där jag kan höja och sänka skrivbord och ändra sittställning efter behov. Sedan kan jag alltid träffa en kund när jag tycker det blivit mycket skärmtittande.

 

Hur håller ni reda på vart ni ska köra?

– Det finns ett schema, precis som man har i skolan. På måndag kör vi till x, y , z på tisdag kör vi till 1,2,3 och så vidare. Sedan handlar det om att kommunicera ifall något ändras i schemat, kanske en ny kund eller någon som inte behöver leverans. 

 

Vad är det roligaste?

– Att få hjälpa andra i deras verksamheter. 

 

Är det något mer du vill berätta om ditt yrke?

– Man får smaka på väldigt många nya mat- och dryckesprodukter. Sedan får man ofta äta på restaurang.  

 

Text: Bonni Bergqvist, Charlie Sellberg och Isabelle Hermansen, delar av medierådet, Prästslättsskolan, Karlshamn