Reporterskola

VK: Plast i naturen

Platspåse gjord av sockerrör.

Platspåse gjord av sockerrör.

Det slängs alldeles för mycket plast i naturen. Här får ni veta vad folk tycker om det  och vad det gör med naturen.

Det slängs alldeles för mycket plast i naturen. 94% Av alla stormfåglar i Nordsjön har plast i magen. Valar, sköldpaddor, delfiner och fåglar drabbas värst av plasten i haven. EU kom år 2016 fram till att varje person skulle använda 90 påsar per år  2019 och att vi år 2025 skulle minskat det till bara 40 påsar per år. 

Minst påsar i världen använder Danmark och Finland med bara fyra tunna plastpåsar per person och år. Värst i Europa är till exempel Portugal, Slovakien och Polen. 

Det kan ta 500 år att för plast att brytas ner fullt i naturen och plast har bara funnits sedan 1900-talet. Ett sätt att minska plastanvändningen är att använda samma plastpåsar flera gånger, köpa papperspåsar eller tygpåsar.

Vi har frågat några lärare på Storsjöskolan hur de använder plast och hur de gör sig av med den.

– Jag slänger min plast i en speciell behållare i mitt förråd och jag tar med mig tygkassar till affären men jag använder plastpåsar till frukt och grönt, säger Inger Millebrand.

– Jag måste använda plastförpackningar för det jag köper ligger redan i plastförpackningar. Det tycker jag är dåligt men jag använder ändå plastpåsar. Men jag sorterar min plast och pantar mina burkar, säger Anti Bäckström.

Det finns ett plastberg mitt i stilla havet som är ungefär 1,6 kvadratkilometer stort. All plast har kommit dit på grund av tre strömmar som åker till en punkt och drar med sig all plast dit.

Källor: Naturskyddsföreningen och Wikipedia

Text: Ove Sandström, Marius Lindgren Frelsöy, Malte Mellesmo och Love Lönnberg, 5c, Storsjöskolan, Umeå
Foto: Ove Sandström och Love Lönnberg