Lokalt: : Populärt handla julklappar på second hand

Foto: Jonas Klint

Förra året fick second hand-branschen en extra knuff tack vare att det återvunna plagget utsågs till Årets julklapp. Om det blir en hållbar produkt som blir årets julklapp i år igen avslöjas den 20 november.

– När jag började här för fem år sedan fick jag lära mig att det är lugnt vid jul. Men julhandeln har ökat stadigt de senaste åren, säger John Björfeldt till NWT.

 

John Björfeldt sökte sig Myrorna för att han ville jobba med människor och göra nytta. Miljöeffekten är självklar tycker han, när kläder och prylar återvinns istället för att slängas.

 

Men också att butiken är en plats där människor som behöver hjälp med att komma in på arbetsmarknaden får rehabilitering och arbetsträning. Dessutom går vinsten i butiken till Frälsningsarméns arbete, som bland annat handlar om hjälp till utsatta grupper.

– Familjer som har svårt att få fram mat på bordet, barn som behöver komma iväg på sommarkollo, det är många som behöver Frälsningsarméns stöd.

 

Myrorna i Karlstad har redan börjat med sin juldekoration. Foto: Jonas Klint

 

Klimatdebatten, på senare tid förstärkt av Greta-effekten, har också förändrat synen på second hand tror John Björfeldt.

– Allt fler blir medvetna om att vi behöver mer cirkulär ekonomi.

 

Årets storsäljare i second hand-julhandeln tror John Björfeldt blir böcker.

– Det är ett säkert kort. De ser nästan ut som nya, du märker inte att de är second hand. Prydnadssaker som ljusstakar går bra, och så säljer vi mycket presentkort.

 

En gammal plåtburk, gärna med egentillverkat julgodis, är en bra julklapp tipsar John Björfeldt. Foto: Jonas Klint

 

Det finns flera andra butiker i Karlstad som också säljer second hand-prylar. Gengåvan, inte långt från Myrorna, som drivs av Pingstkyrkan och Stadsmissionen i Karlstad och även kommunala Solareturen.

– Jag vill inte kalla dem konkurrenter, de jobbar för samma saker som oss, säger John Björfeldt på Myrorna till NWT.