Reporterskola

BLT - Sydöstran: Tina testade agility och blev fast

Tina Lennartsson

Tina Lennartsson är en agilitytävlare.

Agility är som en hinderbana för hunden. Då ska man springa med hunden på banan och visa var den ska hoppa. Man måste ha en hund som gillar att vara smidig, snabb och aktiv. Ella Tibell och Astrid Wickström intervjuade Tina Lennartsson för att få reda på mer om agility.

Agility är en hundsport som också kan kallas hundhinderbana. Den kan vara väldigt komplicerad i början men desto mer man tränar desto bättre blir man. Samtidigt kan man få ett riktigt starkt band mellan sig själv och hunden.

Tina Lennartsson började med agility för ungefär 13 år sedan. Hon ville bara prova att hoppa lite med sin hund. Sedan tyckte hon att det blev roligare och roligare och  började att träna och tävla lite smått.

Sedan blev det bara mer och mer och en stor hobby för henne. Tinas kompisar ville att hon skulle börja tävla stort som i DM eller SM.

Det Tina tycker är roligast med agility är samarbetet med hunden.

Man tränar hunden genom att ge mycket godis och lek och så gör man en sak i taget.

Tina säger att man kan skaffa nästan vilken hund som helst men den hund som är vanligast är sheltie eller border collie.

Tina berättar också att det är viktigt att både hunden och du tycker att det är roligt att hålla på med agility och att hunden vänjer sig vid hinderbanan så att den inte skadar sig.

Hon säger att det är viktigt att man alltid tar det försiktigt när man ska vänja sin hund vid något. På en bana så ska man även följa reglerna annars blir man diskvalificerad. Tina har fått många väldigt bra tävlingsplaceringar och hon kommer oftast etta.

Text: Ella Tibell och Astrid Wickström, 5, Korpadalsskolan, Karlshamn
Foto: Ella TIbell