Min bild av Piteå 2050
för dig i högstadiet eller gymnaiset
Hur tror du Piteå ser ut 2050? Skriv en insändare eller ett reportage som speglar Piteå och skicka in det till oss. Du har chans att vinna fina priser som presenteras senare.
Tävlingen pågår från 1 oktober i år fram till 19 april 2021. Prisutdelningen kommer att ske i samband med firandet av Piteå 400 år den 12 maj 2021. De 25 bästa bidragen visas sedan på en utställning som arrangeras av kommunen.
Gör så här:
1. Vad är viktigt för dig i ett framtida Piteå?
Varför vill du bo i Piteå som vuxen? Berätta om något som just du bryr dig om och hur du skulle vilja att det utvecklar sig i framtiden. Dela med dig av din vision i form av ett reportage eller en insändare/debattartikel. Det kan handla om boende, arbete, fritid eller annat som hör till ett aktivt liv. Men det kan också vara tankar kring miljö, vård, utbildning, kommunikation eller etik och mänsklig samvaro.
Din tidningsartikel ska innehålla Rubrik, Bild, Bildtext och Brödtext oavsett om du skriver i reportageform eller som en insändare eller debattartikel.
Läs mer om detta i tävlingsvillkoren.
Det är inte längden på din artikel som är avgörande för hur bra den är. En bildinsändare kan ge lika många ´likes´ på bara 30 ord som ett reportage på 15 000 tecken. Det avgörande är hur väl du lyckas fånga läsarna och hur tydlig din argumentation är.
2. Fotografera eller gör en illustration
Om du väljer att fotografera ska du ta många bilder. Då har du fler alternativ att välja mellan när du ska bestämma vilken som är bäst. Prova olika vinklar och perspektiv.Du kan också välja att rita eller måla. Eller kombinera foto och teckningstekniker. Om du har tillgång till program som Illustrator, Photoshop eller andra bildbehandlingsprogram så använd dem gärna.
3. Slagfärdig rubrik
Med en kort rubrik ska du fånga läsarens intresse.
4. Skriv en bildtext
Skriv en egen kort text på 20 till 30 ord som berättar mer om din bild än vad den som tittar på bilden redan kan se.
5. Brödtext
Brödtexten är den längre texten i en artikel. Där får läsaren svar på frågor som; Vad handlar det om? Varför är det så? Hur har det blivit så? eller Hur kan det bli så?
Om du gör en bildinsändare skriver du här din framtidsönskan och dina argument för varför du vill att det ska bli så år 2050.
Om du gör en debattartikel är det bra om din brödtext innehåller delarna; presentation av ämnet, argumentation, slutsats och ett förslag till lösning.
När du skriver ett reportage ska brödtexten gärna innehålla miljöbeskrivningar som gör att läsaren tydligt kan förstå att skribenten har varit på plats. Journalisten kan uttrycka känslor i miljöbeskrivningarna, men bör inte ge uttryck för åsikter och tyckanden. Däremot går det mycket bra att låta intervjupersoner framföra sina åsikter.