Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Gustav älskar att skriva

Gustav Fridolin är politiker i miljöpartiet och Sveriges utbildningsminister. När han var liten ville han bli författare.

– Jag älskar att skriva och gör det varje dag. En del gillar att spela fotboll andra målar eller spelar i band. När jag var barn provade jag det mesta. Men skriva var det jag verkligen tyckte om att göra, säger han.

Det Gustav gillar mest med att vara utbildningsminister är att han får bestämma och förbättra saker.

– Det bästa med mitt jobb är att jag får vara med och göra världen lite bättre, säger han.

 

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

Svårt jobb att gå i skolan

Gustav Fridolin är Sveriges utbildningsminister. Han vill att alla elever ska känna att skolan är en bra plats att vara på. Hans tips till elever som inte gillar läxor är att de ska kämpa.

– Att gå i skolan är det svåraste jobbet du kan ha. Det krävs att du ska bli lite bättre varje dag. Det är ett hårt jobb. Men det är viktigt att inte ge upp.

När Gustav gick i skolan tyckte han att svenska var roligast.

– Jag gillade att skriva uppsats, säger han.

 

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

Nervös när dottern busar

Gustav Fridolin är politiker. Han är medlem i miljöpartiet och är Sveriges utbildningsminister. Han pratar ofta inför många människor. Gustav tycker inte att det är läskigt att många lyssnar. Men han blir nervös när hans fyraåriga dotter klättrar och hoppar.

– Hon är vild. I går åkte hon rutschkana nerför en liten klippa. Då var jag tvungen att göra samma sak. Men jag var mer nervös än vad hon var, säger han.

Gustavs tips till den som är nervös är att inte tänka så mycket. Gör istället det som får det att pirra i magen.

– Jag brukar tänka. Kan hon, kan jag, säger Gustav.

 

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

Viktigt att säga som det är

Gustav Fridolin är Sveriges utbildningsminister. När han pratar är det många som lyssnar på honom. Hans tips till barn som vill vara med och bestämma är att de ska berätta hur de känner.

— Barns ord är starka. Om du vill att de vuxna ska lyssna ska du berätta precis hur och vad du känner. Du behöver inte försöka prata på samma sätt som de vuxna, säger han.

Om du vill att många ska lyssna på dig kan du bli politiker. Gustavs tips till barn som vill bli politiker är att gå med i ett parti.

— Ett parti är en förening och dit är alla välkomna. Först får du undersöka vilket parti som tycker mest som dig. Sedan kan du bli medlem i partiets ungdomsförbund. Efter ett tag kommer du få vänner i partiet.

 

Klicka på den blå knappen här nedan för att läsa om fler kändisar!