Sara Edwardsson

Sara-E-1Sara Edwardsson är programledare, musiker, skådespelerska och skriver manus. Hon har bland annat jobbat med Bolibompa, Nattens hjältar, Supersnällasilversara och Stålhenrik. Nu jobbar hon med Morgonshowen. Där hon är med torsdag, lördag och söndag.

– Jag växte upp i Uppsala. Norr om Stockholm. I ett område där det var bra gemenskap. Vi barn som bodde där var ute och lekte året runt, säger Sara.

När Sara var liten spelade hon tennis, sjöng i kör och spelade fiol. Men redan när hon var åtta år visste hon vad hon ville bli när hon blev stor. Sara ville bli skådespelerska.

– Jag drömde om det varje dag när jag växte upp, säger Sara.

Sara-Edwardsson-del-2Så blev Sara programledare

När Sara Edwardsson blev äldre gick hon musikallinje på gymnasiet. Efter det tänkte hon söka in till scenskolan. En dag när hon stod på scen och uppträdde var några från SVT där.

– De frågade om jag ville bli programledare för ett program som hette Musikbyrån. Där skulle jag vara reporter. Jag tvekade, jag skulle ju bli skådespelerska. Men jag tackade till slut ja.

Sara var på Musikbyrån i två år. SVT tyckte att hon var duktig. De frågade om hon ville ta över barnprogrammet Bolibompa. Sara tänkte bara stanna ett halvår. Efter det ville hon bli skådespeleska. Men hon trivdes för bra och bestämde sig för att stanna.

Saras uppgift i Bolibompa var att presentera filmer och visa teckningar. Förutom det kunde Sara göra vad hon ville.

– Det var skönt att arbeta med den friheten. Jag brukade leta i kostymförrådet. En dag presenterade jag film i superhjältedräkt. En annan dag som något annat.

Foto:Sara hittar på barnprogram

Sara är inte bara med i barnprogram. Hon är med och skapar dem också. Nattens hjältar och Den flygande mattan är några av de program hon kommit på. Hon skrev också manus till det nya Bolibompa.

– Det är bland det roligaste jag har gjort. Draken skulle få ett eget program. Jag fick bestämma själv vilket språk draken skulle tala och vilka kompisar draken skulle ha.

Det är därför Sara tycker att det är kul med att jobba med barnprogram. Att man får använda fantasin.

– Det är som en skål med exotisk frukt. Man får bestämma färg och form när man skriver manus. Jag skrattar ofta högt för mig själv när jag skriver.

Foto: Markus GransethSara skriver berättelser

Att skriva berättelser är det Sara Edwardsson tycker är roligast. Efter att stå på scenen. En dag hittade hon skolböcker som hennes mamma hade sparat.

– Det var jättekul att läsa de gamla skolböckerna. Att se att jag alltid har gillat att skriva berättelser. Det var långa historier med mycket fantasi, säger Sara.

Nu är Sara programledare för Morgonshowen. Där får hon vara med barnen när de borstar tänderna och gör sig redo för skolan.

Hon jobbar också med ett program som kommer till vintern. Det ska heta Kvällsshowen. Mer får vi veta under hösten.

Foto: Markus Granseth

Se klipp från Morgonshowen med Sara!

Klicka på den blå knappen här nedan för att läsa om fler kändisar!

Fler Månadens kändis