Foto: Hans Christiansson/Shutterstock.com

Världsrekord och guld

Sarah Sjöström är världsmästare i 100 meter fjärilsim. I somras satte hon världsrekord i Olympiska Spelen i Rio. Och vann guld!

– Jag hade en bra känsla i kroppen hela dagen inför finalen, minns Sarah.

Hon ville verkligen vinna. Hon hade simmat jättesnabbt på 100 meter fjäril under hela året. Hon visste att ingen borde slå henne om hon inte gjorde några stora misstag.

– Så jag försökte tänka att poolen är lika lång som vanligt. Och hur det än går kommer min familj och pojkvän och hundar att älska mig precis lika mycket, berättar Sarah.

Hon gjorde inga misstag utan gick i mål på 55,48 sekunder. Världsrekord! Sen vann hon också silver i 200 meter frisim och brons i 100 meter frisim.

Väldigt snabb

Sarah Sjöström lärde sig själv att simma när hon var sju år.

– Jag var på semester med familjen och fick inte bada i poolen om jag inte lärde mig att simma, berättar hon.

Senare simmade hon förstås med skolan. Och när hon var nio år flyttade familjen till Haninge. I den nya klassen fanns en tjej som gick på simning.

– Jag började följa med henne till simhallen för vi var bästa kompisar och ville göra allt tillsammans.

Det Sarah tyckte var roligast med simningen var tävlingarna. Hon var tidigt väldigt snabb, men det tog ett tag innan hon lärde sig att göra vändningar.

– Jag tyckte bäst om distanser som jag inte behövde göra så många vändningar på, som till exempel 50 meter och 100 meter, berättar hon.

Foto: Stefan Holm / Shutterstock, Inc.

Motgångar

När Sarah Sjöström var 14 år vann hon sitt första EM-guld i 100 meter fjärilsim. Samma sommar var hon med i OS för första gången. Det var i Peking 2008.

– Då började jag drömma om att vinna OS guld, berättar Sarah.

Sommaren efter vann hon sitt första VM-guld. Men sen fick hon känna på motgångar.

– Jag kom 4:a tre gånger i VM 2011. Jag var väldigt besviken över att missa medalj tre gånger i rad, minns Sarah.

Hon tycker det svåraste har varit att hantera sina egna förväntningar.

– Efter att jag vann EM-guld som 14-åring började jag ha väldigt höga förväntningar på mig själv. Jag blev besviken när jag inte klarade tider eller placeringar jag ville uppnå. Nu försöker jag att inte ha för höga förväntningar. För det är mycket roligare att överraska sig själv, säger Sarah.

Foto: Stefan Holm / Shutterstock, Inc.

Ett heltidsjobb

När Sarah Sjöström började simträna i 9-årsåldern tränade hon tre gånger i veckan. Sen ökade träningen lite för varje år. När hon var klar med skolan 2013 blev simningen hennes heltidsjobb.

– Då kunde jag fokusera enbart på simningen. Jag började träna med en grupp istället för att träna själv. Det blev roligare, berättar hon.

Efter OS-guldet i Rio tog hon det lugnt ett tag. Men nu har hon börjat hårdträna inför VM i Budapest i juli 2017. En vanlig träningsdag kan se ut så här:

– Mellan 8 och 10 simtränar jag. Jag simmar 5-6 kilometer. Klockan 11 äter jag lunch. Mellan 15 och 17 simtränar jag igen eller har annan träning. Det kan till exempel vara gym, klättring eller pilates, berättar Sarah.

Till unga simmare vill hon säga:

– Våga gå din egen väg. Bli inte ”en ny Sjöström”. Var den du är och gör din egen resa som simmare! Jämför dig inte så mycket med andra. Var inte rädd för att tävla, trots att du blir nervös. När du blir nervös inför ett lopp är allt som det ska vara.