signe

Fick inget säga

Signe Strålin är 13 år och Sveriges Yngsta Mästerkock 2016. Den åttonde juni visades finalen i TV4. Men segern firade Signe redan ett halvår innan.

-Vi åkte hem och åt en god middag. Det var bara min familj, min mormor, farmor och min bästa kompis Rut som fick veta, berättar Signe.

Det var inte helt lätt att hålla vinsten hemlig. Kompisar, lärare och släktingar var nyfikna.

-Jag fick säkert 20 frågor om dagen. Jag sa bara: “Sorry, jag får inget säga”. Men en gång lurades jag med att jag nästan försade mig. Att jag åkt ut först. Det var kul.

Bakade mest

Programmet Sveriges Yngsta Mästerkock 2016 spelades in förra hösten. Vinnaren Signe Strålin sökte mest för att hon gillar att stå framför kameran.

-Men jag hade lagat en del mat hemma för att få skärmtid. Och så bakade jag minst en gång i veckan. Min syster och jag ville baka tårtor, bakelser och cupcakes varje dag. Men det fick vi inte för mamma. Det är inte så hälsosamt och vi var inte så bra på att städa köket efteråt, berättar Signe.

När hon blev utvald började hon laga mat tre timmar varje dag.

-Man måste ju satsa, säger Signe och berättar att hon övade på allt möjligt.

Hon gjorde fiskrätter, kötträtter, såser och tillbehör.

 

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Alla är kompisar

Fast Sveriges Yngsta Mästerkock är en tävling är alla kompisar.

– Vi håller kontakten med SMS, chat och Instagram. Och vi har varit på Gröna Lund. Och vår familj har varit i Felix sommarstuga, säger Signe Strålin.

I finalen stod det mellan Signe och Felix.

– Jag hade varit nöjd med en andraplats. Men som etta får jag fler uppdrag och det är fler tidningar som ringer. Sen hade det ju varit tråkigt att missa förstapriset, säger Signe.

Vinsten var att få åka till Tokyo och gå sushiskola. Dessutom fick hon vara med i en kokbok tillsammans med övriga deltagare.

 

Hittar på eget

I kokboken Sveriges Yngsta Mästerkock har Signe Strålin fått med tre recept.

-Det är rostbiff med potatissallad, pasta carbonara och chokladtårta.

Nu bjuds hon in till olika evenemang för att signera böcker. Och hon har varit på tv och lagat mat. Recepten kommer hon på själv med lite tips från en matcoach. I framtiden kan Signe Strålin tänka sig att jobba med mat på något sätt.

-Fast kanske inte som kock. De har så dåliga arbetstider, säger hon.

Istället funderar hon på att testa recept, hitta nya smaker och jobba med kokböcker.

-Sen tycker jag om att spela teater. Jag har så många drömmar. Vi får helt enkelt se, säger hon.

 

Nya avsnitt

Nu är det snart dags att spela in nya avsnitt av Sveriges Yngsta Mästerkock. Signe Strålin vet vad deltagarna har framför sig. Ett tips hon kan ge är att inte vara rädd för kameran.

-Visst är det viktigt att kunna laga mat. Men det är också viktigt att våga vara sig själv och prata på. Det måste bli bra tv, säger Signe.

Ska man vara kvar ända till finalen måste man jobba hårt. Och verkligen vilja lära sig.

-Öva hur mycket som helst. Mer än ni orkar för det lönar sig. Och ha roligt för det är superkul. Det är det roligaste jag gjort i mitt liv, avslutar Signe Strålin.

 

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Klicka på den gröna knappen längst ner på den här sidan för att läsa om fler kändisar!