Sofia Rågenklint

Sofia-Rågenklint
Foto: Ellinor Höglund Wetterwik /SVT

Sofia Rågenklint har jobbet många drömmer om. Hon är programledare för SVTs program Söndag med Sofia. Programmet går i Barnkanalen på söndagar kl 19.10.

-Jag älskar djur och när jag gör programmet får jag träffa en massa spännande djur. Och så lär jag mig nya saker hela tiden, berättar Sofia.

Senast var Sofia i världsdelen Asien. Hon besökte länder som Thailand, Malaysia och hon var på ön Borneo. Hon har också varit i Kenya i Afrika. Där fick hon träffa bland annat geparden Argi.

– Men den rymde när vi skulle spela in. Jag fick följa med en spårare ut i djungeln och leta efter den. Bara några kilometer bort låg lejon och vilade. Det var väldigt spännande, säger Sofia.

 

Svårt vara förberedd

Som programledare är Sofias jobb att berätta och visa. Hon tar med tittarna i det som händer i programmet.

– Men det är svårt att vara förberedd när man jobbar med djur. En gång när jag var i Afrika blev jag anfallen av ett vårtsvin. Hon var nära att bita av två av mina fingrar. Men som tur var bet hon mig i handen istället, berättar Sofia.

När Sofia gör programmen följer flera personer med. En är fotograf och filmar. En är ljudtekniker och håller koll på ljudet. En är scripta och håller koll på alla tider, vad Sofia säger och hur länge hon pratar. Och en är producent som fungerar lite som en regissör. Hon bestämmer hur hela programmet ska bli.

 

Uppväxt med djur

Sofia Rågenklint älskar djur.

– Jag har alltid haft ett intresse av att lära känna dem, att få en kontakt. Och det har jag oftast fått, berättar Sofia.

Hon växte upp på släktgården Äppelbo i Dalarna. Där fanns det hästar, grisar, tjurar, kanin, hundar och en katt.

– Jag var jättemycket i stallet och i ladugården. Djuren var mina kompisar och det blev mycket bus med kalvar och föl. De brukade jaga oss i hagarna. Och vi jagade dem, minns Sofia.

När tjurarna på gården slaktades för att bli kött tyckte Sofia att det var jobbigt.

– Jag spikade små kors och satte i ett dike. Alla tjurarna hade samma namn. De hette alla Ferdinand, berättar hon.

 

Sorgliga minnen

Sofia Rågenklint har massor av djurminnen. De flesta är glada minnen, men det finns också sorgliga. En gång när hon var liten tyckte hon mycket om en gris hemma på gården Äppelbo i Dalarna.

– Jag visste att jag inte fick fästa mig för mycket vid den eftersom den skulle slaktas, men det hände ändå, berättar Sofia.

Samma dag slaktaren kom rymde Sofia med grisen. Hon gömde sig i skogen, men gick tillbaka till gården efter några timmar. Då var slaktaren där.

– Jag tog med grisen in i en hästbox och vägrade släppa in slaktaren. Då kom pappa och lyfte ut mig. Inget lyckligt slut alltså, säger Sofia men hon minns grisen med värme.

En annan gång fäste hon sig vid en apa. Det var när hon spelade in Söndag med Sofia i Kenya. Där träffade hon chimpansen Chocolate.

– Vi fick en väldigt speciell kontakt. När vi skulle åka hem till Sverige grät jag, berättar Sofia.

 

Spelar gärna teater

Sofia Rågennklint är inte bara känd för programmen Söndag med Sofia och Djursjukhuset.  Hon har även varit reporter på lokal-TV. Och hon har spelat teater.

– Jag är nog mest stolt över min roll som Maria i musikalen Sound of Music. Tänk att jag vågade fast jag inte är någon sångerska, säger Sofia och skrattar.

Faktiskt drömde Sofia om att bli artist eller skådespelerska när hon var liten. Kanske blir det fler roller framöver. Men Djursjukhuset och Söndag med Sofia fortsätter. Och hon ska ut och resa igen.

– Det är känns  viktigt att berätta vad som händer på andra sidan jorden med både djuren och naturen.  Regnskogen huggs ner och djur blir hemlösa. Snart finns vissa djur inte mer för att alla har dött, berättar Sofia.

Sofia tycker mycket om djur för att de är så oskyldiga och trofasta.

– De ger mycket kärlek och glädje och de ger mig ett lugn, säger hon.

Fler Månadens kändis