Barnens röster om coronaviruset

Många har tankar och känslor om coronaviruset och situationen i Sverige just nu. Här kan du läsa om vad andra tycker och tänker. Vill du också skicka in en text till oss kan du göra det med formuläret Rapport från viruslandet.

Moas tanke om corona

Det är tråkigt att man inte får resa i sommar till andra länder. Jag är rädd att min mormor och farmor och farfar kommer att dö. Men corona är bra för naturen. Jag är trött på corona! Jag vill att det ska vara som vanligt igen. Jag vill inte att skolan ska stänga. Men jag tvättar händerna och mår bra.

Text: Moa, klass 2, Halland

Oscars rapport från viruslandet

Jag tänker inte så mycket på coronaviruset. Men jag är lite rädd för coronaviruset. Jag är lite orolig för att min släkt ska bli sjuk. Man kan hosta i armvecket

Om du är hemma från skolan kan du spela spel, ett brädspel. Du kan också pärla pärlplattor eller rita.

Text: Oscar, klass 2, Skåne

Danas rapport från viruslandet

Min vardag har ändrats med att jag och min familj inte går ut så mycket.

Vi ska tvätta händerna noggrant. Och att vi ska inte står eller går bredvid personer. Vi ska inte röra en sak och sen röra vårt ansikte.

Om jag är orolig eller rädd brukar jag inte tänker på coronaviruset.

Jag brukar kolla på Youtube och sitta med min mamma och pappa och prata. Och jag brukar packa med min mamma och leka.

Text: Dana, klass 2, Skåne

Rapport från viruslandet

Hej! Jag heter Jack och jag är 8 år och jag tycker det är ganska läskigt med corona.

Och så gillar jag inte så mycket att tvätta händerna fast det är bra att tvätta händerna.

Och det är bra att inte bli rädd. Man kan göra andra saker som att laga mat och pyssla eller leka med lego.

Text: Jack, klass 2, Skåne

Coronaviruset

Min vardag har förändras lite. Att alla webbsajter i skolan har öppnats igen. Men att vi i skolan torkade alla datorer innan och efter vi har använt dem. Vi tänker inte på coronaviruset. Men vi tänker på alla i riskgruppen.

Text: Lamis och Felicia, klass 3, Småland

Bra med färre flyg

Coronaviruset är ett virus som de tror började i ett land som heter Kina.

Viruset är farligt för de som är äldre och för de som har en sjukdom och är i en riskgrupp. Coronaviruset är ett virus som är dödligt. Det är bra att flygplanen inte flyger till andra länder när coronaviruset existerar i världen.

Text: Nils och William, klass 3, Småland

Mayla och Frejas rapport från viruslandet

– Jag är rädd för att farmor ska få det, säger Mayla

– Det är tråkigt att många gamla blir sjuka, säger Freja

  Det är tråkigt att många dör av Coronaviruset. Det drabbar folk och man blir rädd. Det här är det värsta som har hänt i Sverige tycker jag och Freja, säger Mayla.

– Det är lugnt här där vi är, säger Freja.

Text: Mayla och Freja, Halland

Filippa om coronaviruset

Nu i dessa tider är det mycket folk som förlorar jobbet. Jag är lite rädd för att min farmor ska dö. Men samtidig är det bra för naturen. 

Jag vill inte att skolan ska stänga. Det är tråkigt att man måste sitta i karantän under corona. Det är många som slösar på toapapper och mat. Det är väldigt tråkigt att vara hemma men ibland är det roligt. 

Men som tur är letar de efter ett botemedel och samtidigt så kommer världen att förändras i dessa tider. Det är väldigt tråkig att det är många som dör i corona.

Text: Filippa, klass 2, Halland

Covid-19

Det positiva med covid-19 är att alla websajter är gratis. Covid-19 kom 2019 det är därför det heter covid-19 och covid är en förkortning på Corona, december och 2019. Vi tvättar händerna mycket mer och håller avstånd. Vi är oroliga för de äldre för de är i riskgruppen.

Text: Agnes och Noel, klass 3, Småland

Coronakrisen

Ja viruset har påverkat min vardag med restauranger som stänger och man kan inte träffa äldre. Vi tänker på de äldre mer än på oss själva. Vi spelar så går det över. När kommer vaccin?

Text: Zakk, klass 3, Småland

Covid-19

Jag är inte så rädd för corona. Jag är mer rädd för att de gamla ska bli smittade. Corona har gjort så att jag är ute mer och tvättar händerna oftare. När kommer det ett vaccin för Corona? Man åker inte flygplan så det kommer inte ut avgaser. Jag spelar när jag tänker på corona.

Text: Kevin och Maximus, klass 3, Småland

Foto på två personer som spelar tv-spel.

Lys rapport från viruslandet

Jag är lite rädd för coronaviruset och jag gillar inte coronaviruset för jag får inte träffa min mormor och min gammelmormor så jag är jätteledsen. Min lillebror har fått träffa min mormor men inte jag. 

Jag har några tips om man är rädd, försök att tänka på något annat som på katter eller baka med dina vänner eller dina föräldrar. Ni kan också vara ute cykla eller leka ute med vänner. Jag brukar vara ute och leka och kasta gris. När du har varit ute så borde man tvätta händerna, det är ganska bra.

Text: Ly, klass 2, Skåne

Viggos rapport från viruslandet

Hej!

Jag heter Viggo och jag är 8 år. Jag tycker inte att det är så läskigt med corona men man ska ta det på allvar. Man måste tvätta händerna i minst 20 sekunder.

Man behöver inte vara rädd men om man är rädd så tycker jag att man ska vara inne typ och bygga lego eller spela.

Text: Viggo, klass 2, Skåne

Rapport från viruslandet

Hej! Jag är en tjej på nio jordsnurr som hatar corona. Visste du att det finns en öl som heter Corona ? Den ölen har ökat i försäljning. 

Jag tycker inte att corona är så kul. Jag skulle åkt till Mallorca men sen kom corona. Så tråkigt. Men när jag var sjuk kollade jag på mycket film och Tiktok. 

Men man kan också spela spel, baka, eller gör vad du känner för! Min vardag har förändrats på ett sätt, jag tvättar händerna hela tiden. Typ alla har handkräm vid bänken i klassrummen. 

Min mamma är forskare och hennes gamla arbetskompis forskar om ett penicillin till corona. Jag är egentligen trött på allt prat om corona men det är ju nuet så det får man leva med. Är ni rädda för corona??

Text: Zäta, klass 2, Skåne

Stellas rapport från viruslandet

Allt har förändrats sedan coronaviruset kom. Och de som jobbar i affärerna har satt upp skyltar och klistermärken på golvet så man vet att man ska hålla avstånd. När jag har varit ute så har jag sett folk som har på sig munskydd och handskar. Och när man ska plocka godis i affärerna så finns det handskar så när man ska ta godis ska man ha handskar på sig.

Jag tänker ganska mycket på coronaviruset och jag är ganska rädd men min mamma och pappa försöker säga till mig att det är inget att oroa sig för. Jag är orolig för min mormor som är 63 år.  Så om hon får det av mig så kanske hon dör och det vill inte jag. Mitt tips är om man är hemma så kan man baka eller pussla eller rita eller gå ut med sitt husdjur.

Text: Stella, klass 2, Skåne

Covid-19

Vår vardag har förändrats för att nu är man mycket mer ute än vad man var innan corona kom. Man får inte träffa sina morföräldrar nu men man kan prata på facetime eller Skype. Vi tänker på corona ibland och då tänker vi på de gamla. Om vi blir oroliga eller rädda för corona så brukar vi kolla på roliga klipp eller läsa en rolig bok.

Vi har en fråga angående covid-19. Kan djur bli riktigt sjuka så att de kan dö? En bra grej är att luften har blivit renare och vi släpper inte ut lika mycket avgaser. Vi brukar vara väldigt mycket ute nu.

Text: Alma och Milla, klass 3, Småland

Coronatankar från Värmland

Klass 6 i Värmland har samlat sina tankar och funderingar kring coronaviruset

Hemma måste vi tvätta händerna oftare och mina träningar är inställda. I skolan måste vi hålla mer avstånd än vanligt. Jag saknar att man kan vara nära varandra. Att matcher och träningar ställs in är tråkigt. Jag är orolig för min familj och min släkt. Jag saknar att kunna resa till Kosovo.

 

Covid-19 har påverkat mitt liv såhär: Jag kan inte träffa min pappa längre, för han bor i Stockholm. Jag får inte gå till stan lika mycket. Skolan känns annorlunda. Jag blir ledsnare. Det känns inte längre som vi går i skolan typ, för i matsalen måste man ha mer avstånd. Vi skulle ha gjort jättemycket med klassen. Men inte nu på grund av covid-19.

 

Vi måste hålla avstånd i matsalen när vi står på kö eller när vi sitter och äter och vi måste använda handsprit.

 

Man kan inte göra vissa saker som man kunde innan. Vi skulle till Italien, men det gick ju inte. Jag är inte rädd för jag tror vården fixar det och få är smittade. Skulle firat påsk med släkten. Fotbollsmatcher blev inställda.

 

Jag märker av corona genom att jag måste vara försiktigare för att min mormor har diabetes och hjärt- och lungproblem. Jag skulle åka till festivaler men det har blivit inställt också. Jag är inte orolig för mig, men för min mormor. JÄTTEJOBBIGT!

 

 

Det har inte påverkat hemma men i skolan har det påverkat att vi inte får vara i grupprummen. På fritiden har det inte påverkat någonting. Vi tvättar händerna mer. Och i matsalen måste vi sitta i sicksack. Och jag får inte träffa släktingar.

 

Att jag inte får vara nära vänner, alltså mindre än en meter och att jag inte kan resa till någon annan stad. Att mamma inte kan gå ut ofta och inte träffa andra människor. Jag är inte orolig för mig men för min mamma är jag orolig. Vi måste tvätta händerna ofta och använda handsprit.

 

Jag får inte gå ut med kompisar så ofta. Jag får inte krama min mamma när hon kommer hem, så jag måste vänta tills hon är klar med att tvätta sig. Jag kan inte gå ut till stan när mina vänner frågar. Jag är inte så rädd för mig men jag är rädd att jag inte kan åka till mitt hemland.

 

Jag måste vara hemma vid minsta symptom (töntigt). Mina sporter är begränsade. Covid-19 har ändrat hur mycket och hur nära jag kan vara med mina vänner. Jag tänker inte mycket på det, men det oroar mig när jag gör det. Min mamma är i riskzonen för att hon har någon typ av sjukdom. Många av mina vänner är hemma.

 

 

Pappa får inte jobba och vi får inte träffa farmor och farfar. Alla aktiviteter på fritiden har blivit pausade och framflyttade. Jag saknar att bara få vara ute och göra det man vill utan regler och träffa mina syskon. I skolan får man inte vara i grupprummen.

 

Allt har blivit inställt i hockeyn, två cuper utomlands, träningar och matcher. Jag är inte orolig för mig själv, men för andra, till exempel mormor, morfar och farmor. I skolan får man inte vara nära och inte sitta i grupprum. Man blir påmind att tvätta händerna hela tiden. I matsalen äter vi senare.

 

Vi får träna utomhus i fotbollen och i skolan får vi hålla avstånd. Fotbollsmatcher har ställts in. Jag är inte orolig för mig själv, bara lite orolig för viruset, men är orolig för andra folk som dör. Det är mycket handtvätt.

 

Jag kan inte gå på ensembler längre, men efter påsklovet kan jag gå på det. Jag saknar att spela med mitt band. Jag är inte orolig, men jag tänker på det hemma. Min pappa kan inte gå till jobbet. I skolan måste vi gå senare eller tidigare till maten…

 

Vi håller avstånd på rasterna också.

 

Jag vet inte hur corona har påverkat min vardag ärligt talat. Det är bara att de har ändrat på vissa platser. Jag saknar inget. Bara orolig för min familj.

 

Vi måste hålla avstånd i matsalen när vi står i kö eller när vi sitter. Vi måste använda handsprit.

 

Foto från ett shoppingcenter.
Här som det vanligtvis på en lördag brukar vara fullt med folk, är det helt tomt i coronatider. Det är ovanligt för oss i Karlstad.

Klassens tankar första dagen efter påsklovet

Jag har inte tänkt så mycket på det här coronaviruset. Och hemma så pratar vi om att nu är det extra viktigt att tvätta händerna och inte vara nära andra människor så mycket. Ja, mitt påsklov blev ganska tråkigt eftersom jag hade planerat att åka till Göteborg med mamma och min bror. Men det blev inställt på grund av det här viruset. Jag har saknat att vara ute med kompisar och ha roligt.

 

Jag hade tänkt resa till Tyskland för att träffa min morbror och mina kusiner men har inte kunnat göra det på grund av corona. Jag har inte kunnat träffa min faster för att hon har diabetes och måste ta hand om sig själv.

 

Det här påsklovet var inte så annorlunda för att först brukar vi göra allt inför Ramadan: städa, fixa kläder, laga mat och baka. Sen så brukar vi grilla utanför Karlstad och jag brukar hänga med mina vänner i stan eller nån annanstans. Men det som var annorlunda var att vi brukar åka till Stockholm eller Malmö, men det kunde vi inte göra. Mamma pratar mycket om corona och att vi ska vara noggranna, men annars så var allt okej.

 

Jag har inte tänkt så mycket på viruset som jag gjorde först. Det ju också tråkigt under lovet. Jag kunde inte hänga med min bästa vän. Jag fick inte gå ut så mycket.

 

Påsklovet förändrades inte mycket för mig. Det som förändrades var att inte hela släkten kunde samlas. Men det blev ändå ett bra lov och jag var inte ute mycket.

 

Jag skulle resta till Jordanien med det blev inställt på grund av coronasmittan. Jag fick inte gå ut lika mycket och fick inte åka till stan eller Bergvik. Jag saknar att kunna gå ut varje dag som förut.

 

Man kan inte resa. Affärer är stängda på grund av corona. Annars är allt som vanligt.

 

De flesta ställen är stängda.

 

Jag har önskat mig en resa men det gick inte på grund av corona. Men allt annat gick som vanligt.

 

Inte rest.

 

Hockeycuper har blivit inställda som jag skulle vara med på.

Text: Klass 6, Värmland

Försök att undvika corona

För att undvika corona måste du tvätta händerna oftare. Håll avstånd minst 1-2 meter från andra. Hosta i armvecket. Stanna hemma ifall du är sjuk och undvik att träffa de äldre.

Text: William och Måns, klass 3, Småland

Dumma COVID-19

I coronatider tvättar vi händerna mycket mer för att minska spridningen.

Vi är lite ledsna att NÄP inte blir av, men vi har hört att andra skolor har gjort dem för att träna.

För att minska spridningen har vi börjat sprita datorerna med desinfektionsmedel och så håller vi avstånd.

På vissa skolor går man bara upp till sexan, och då tycker vi synd om dem för de har ju sin sista skolavslutning på den skolan och den blir nog inte av på grund av covid-19.

Det känns konstigt att behöva hålla avstånd för det är vi ju inte vana vid i vanliga fall. Håll avståndet och var inte runt de i riskgruppen!

Text: My och Ninna, klass 3, Småland

Elins rapport från viruslandet

Jag är inte så rädd för att jag ska få corona men jag är rädd för att någon gammal i min släkt ska få det. Och nu i coronatider måste jag tvätta händerna när jag kommer hem och i klassrummet. Vissa pratar om corona som om det var en jättestor grej, det kanske det är för de som är i riskgruppen men det är inte så farligt för barn. Men det som är bra med viruset  är att det inte är lika mycket folk som flyger.

Text: Elin, klass 2, Skåne

Ellas rapport från viruslandet

Alla är vi påverkade av corona. Men vi kan hjälpas åt genom att tvätta händerna extra noggrant och undvika dem som är i riskgruppen. Om du är hemma och har tråkigt kan du bygga lego, du kan spela brädspel, du kan bygga en koja, du kan läsa och mycket mer!

Text: Ella, klass 2, Skåne

Ainas rapport från viruslandet

Om du är hemma kan du gå ut och spela krocket. Jag har börjat tvätta händerna  mer än vad jag gjorde förut. Jag tycker att man borde stänga skolorna. Men när tror ni att det kommer att ta slut?

Själv hoppas jag att det snart tar slut. Om du är hemma så kan du försöka att göra typ samma saker som i skolan. Inte bara ligga och spela hela dagen.

Text: Aina, klass 2, Skåne

Mayas rapport från viruslandet

Jag är inte rädd att jag kommer få corona men jag är rädd att mina mor- och farföräldrar ska få det . Med många som är hemma blir miljön bättre för att inte så många kan eller vill resa.

Nu i påsk  var jag bara hemma så jag inte smittade min mormor och morfar eller någon gammal. Om man är hemma och har tråkigt, då kan man spela spel med någon som är hemma eller så kan man titta på en film.

Text: Maya, klass 2, Skåne

Isabellas rapport från viruslandet

Nästan allt har förändrats när coronaviruset kom. Affärerna har satt upp skyltar med att man ska hålla en meters avstånd eller en och en halv meters avstånd. 

När jag har varit i affärer, restauranger och ute har jag sett folk med munskydd och plasthandskar. Till och med där jag bor har de satt plasthandskar i en tunna i affärerna.

Jag är inte rädd men det finns de som är i riskgruppen. En till sak i affären är att när man plockar lösgodis så måste man ha plastpåsar på händerna.

Aktiviteter som jag gör när jag är hemma är att läsa, rita, baka, leka ute och pyssla.

Text: Isabella, klass 2, Skåne

Edvins rapport från viruslandet

Min vardag har förändrats lite i skolan. Vi tvättar händerna innan en lektion. Och jag är ganska ledsen för att jag inte får träffa mormor och morfar och farmor men farfar dog innan jag föddes. Jag har hört att man ska tvätta händerna innan man går in i sin lägenhet eller hus. Men jag är inte rädd för att få corona.

Text: Edvin, klass 2, Skåne

Om coronaviruset

Jag har inte fått träffa min mormor, morfar, farmor och farfar för att det finns ett coronavirus. För att jag kan smitta dem för de är äldre och de har lite sjukdomar. Vi har hämtat medicin på apoteket till dem och vi har handlat mat i affären och lämnat vid deras dörr. 

Vi har ringt varandra på messenger och skickat bilder på det vi gör. Till exempel bilder på muffins och målade ägg. 

Nu kan vi inte åka och bada i badhuset och vi kan inte gå på fester eller bio och på restaurang. Jag har spelat mycket fotboll med mina kompisar ute. Varje dag tvättar jag händerna på toaletten och både i skolan och hemma flera gånger om dagen. Jag önskar att coronaviruset går bort snart.

Text: Leon, 3a, Södermanland

Coronaviruset!!!

Min vardag har förändrats jag får inte gå ut till affären eller till stan. Jag får inte vara nära folk. Jag undrar när coronaviruset går bort. Jag kollar på mobilen så att jag tänker på något annat.

Text: Norvin, klass 3, Södermanland

Sigges rapport från viruslandet

Jag måste tvätta händerna när jag kommer hem från skolan. Jag tänker inte så mycket på covid19.

Du kan sätta dig och rita eller spela ett spel om du måste vara hemma från skolan. Vi kan också tvätta händerna oftare. Varför heter det covid19?

Text: Sigge, klass 2, Skåne

Lovalis rapport från viruslandet

Jag tycker att min vardag har förändrats lite på grund av coronaviruset. Mamma har ofta munskydd när mormor är med och förut brukade vi hälsa på farmor och farfar jätteofta men nu så kan vi inte det så ofta. 

Men när vi väl är hos farmor och farfar så vill jag gå en promenad rätt ofta men då säger pappa att han vill stanna och prata med farmor och farfar för han inte träffar dem så ofta och jag kan inte gå på promenad själv.

Men jag är faktiskt inte så rädd, förutom när man ska ta blodprov. Men om man skulle vara rädd eller till och med jätterädd så kan man tänka på saker man gillar som mamma, pappa, glass, lördags och fredagsmys, om man gillar allt det.

Jag tänker lite på corona men då tänker jag också på Kina där jag tror att viruset kom ifrån. Men jag önskar att jättemånga blir friska så att det känns mer positivt.

Text: Lovali, klass 2, Skåne

Simons rapport från viruslandet

Alltid när jag kommer hem måste jag tvätta händerna. För om jag till exempel har varit på en lekplats och har petat på grejer och om det har varit mycket folk så måste jag tvätta händerna.

Ibland tänker jag på coronaviruset om det har hänt något. Om jag blir lite orolig eller rädd och om jag är ute, då vill jag gärna hem och om jag är hemma då vill jag stanna kvar hemma.

Om jag skulle vilja ta reda på någonting skulle jag vilja ta reda på hur många som har corona i Sverige och alla andra länder. Om man tänker mycket på corona kan man fråga någon om den vill leka någonting. De som är hemma för corona kan vila och kanske äta godsaker.

Text: Simon, klass 2, Skåne

Tankar om covid-19

Det finns många tankar om coronaviruset. Vi är oroliga för äldre och de som redan har en sjukdom. Vår vardag har förändrats lite pågrund av covid-19. Till exempel har vi fått tvätta händerna mer och håller avstånd. 

Vi tänker på att många har dött pågrund av detta och att det kan drabba någon av oss. När vi är oroliga så tänker vi på att tillsammans så kan vi hjälpa till och de till att spridningen blir mindre. Vi undrar när vaccinet blir färdigt. Flygplan blir inställda och det är bra för miljön.

Text: Nellie och Alva, klass 3, Småland

Hur corona påverkar livet

Man får inte träffa de äldre. De gamla håller sig inne mer. Man tvättar händerna oftare. Det är många som dör på grund av corona. Många aktiviteter ställs in. Man ska hålla 1-2 meters avstånd. Många affärer stängs för att inga kommer och handlar. Man hälsar på ett annat sätt. Hur spred sig Covid 19? Det kommer från Kina.

Text: Molly, klass 3, Småland

Inställda sommaraktiviteter

Nu får du veta mer om corona. Vår sommar har blivit inställd på rätt mycket, till exempel Skara sommarland och utflykter. För att man ska skydda sig själv och andra så ska man tvätta händerna, inte peta sig i ansikte och hålla avstånd. De som ha ändrats är att vi måste tvätta händerna och hålla avstånd. Vi är lite rädda för corona.

Text: Melvin och Minna, klass 3, Småland

Coronaviruset

Vår vardag har förändras för man kan inte åka till stan. Det spelas inte fortnite world cup. Man kan inte träffa sin mormor och morfar och farmor och farfar. Ta det lugnt och kolla på tv eller spela lite fortnite eller roblox.

Text: Vincent och Emilia, klass 3, Småland

Pandemi

Det är inte så många som till exempel gå på bio. Jag tänker på min pappa väldigt mycket. Jag tänker på min storebror. Vi gör roliga saker för att må bättre. Det är väldigt tråkigt att world cup är inställt. Man tänker extra mycket på sin hälsa. Varför flyttar många personer?

Text: Isak, klass 3, Småland

Daniels rapport från viruslandet

Varje dag måste jag tvätta händerna och ta handkräm på kvällen annars får jag exem.

Själv tycker jag inte att det är så läskigt men jättetråkigt för mina kompisar som inte kan sova över. För att må bättre spelar jag tv-spel.

Hur många är smittade i Malmö? Min pappa kanske hade viruset så den dagen gick jag inte till skolan. Ifall man är hemma från skolan så kan man spela något spel som fyra i rad.

Text: Daniel, klass 2, Skåne

Livias rapport från viruslandet

Jag behöver tvätta händerna noggrant när jag kommer hem från skolan. Jag är inte rädd att jag ska få corona men jag är rädd för att min mormor och farmor och farfar ska få corona. Min grannes mamma hade kanske corona. Kan djur få corona? Kan det vara farligt att barn med sjukdomar får corona?

Text: Livia, klass 2, Skåne

Elises rapport från viruslandet

Alltid när jag kommer hem måste jag tvätta händerna innan jag går in på mitt rum. Och när vi ska äta måste jag tvätta händerna supernoga och det måste mina bonussystrar med.

När jag tänker på corona tänker jag på hur många det är som har corona.

Kommer skolorna stänga i Sverige?

De som är hemma för corona kan äta donuts och vila.

Text: Elise, klass 2, Skåne

Covid-19 = bad

Mitt namn är Sixten. Mina föräldrar jobbar hemifrån varje dag sedan fem veckor bakåt. Pappa har fått byta jobb till och med. Pappa jobbar med datorer så det är rätt så enkelt för honom att stanna hemma. Men mamma är barnmorska och för henne är det lite svårare. Det är jätte stressigt på hennes jobb och hon får extrajobb. 

För två veckor sedan så var nästan alla sjuka i min klass. Det var bara mellan 8 till 10 personer där. Mina lärare var också sjuka. Vilket gjorde skolan jättetråkig. Förutom när det bara var mina kompisar i skolan. 

Reglerna på min skola har verkligen förändrats. När vi ska gå till maten så står vår bibliotekarie och släpper in 8 personer i taget till matsalen. Det är som att gå igenom en tull. Vi byter heller inte om på idrotten och vi har idrotten utomhus. Alla våra friluftsdagar är inställda och bandy och brännbollsturnering är också inställda. 

Vi kan inte heller åka till Tivoli på vår klasskassa. Jag är inte så jätteorolig för corona men jag förstår varför folk är det. Alla barn i mitt grannskap har samlats hos någon och spelat fotboll eller brännboll.

Det var allt jag hade att säga. Ha det bra! =)

Text: Sixten, klass 5, Skåne

Gabriels rapport från viruslandet

Nu när viruset har börjat spridas äter min familj inte på restaurang och vi är inte heller på lekplatser. Vi brukar se folk med munskydd. När vi är i mataffären så brukar det stå skyltar om att man ska håla avstånd i kön.

När jag tänker att mina gamla släktingar ska dö av corona så brukar jag tänka på att de gör sitt bästa för att inte få corona.

För att minska smittspridningen så kan man gå in i mataffären en åt gången. Man kan ha munskydd där det är mycket folk.

De som är hemma för att inte bli smittade kan räkna matte, spela tv-spel eller vara ute.

Text: Gabriel, klass 2, Skåne

Coronaviruset

Corona är både bra och dåligt. För nu är miljön lite renare än förut. Men corona kan också vara farligt för de som är lite äldre än oss barn. Men också för de som har sjukdomar. Och man ska inte hosta eller nysa rakt ut då kan man smitta andra. Man ska hosta eller nysa i armvecket. Då minskar man risken att bli sjuk.

Text: Wiola, klass 3, Södermanland

Min vardag med corona

Min vardag har förändrats. I skolan måste det vara en stol i mellan varandra på maten och i klassrummet. Så det måste vara en 1 meter i mellan varandra. 

Man får inte träffa sin farmor eller andra släktingar som är i karantän. Man kan inte gå på bio. Alla köper massa mat för de tror att affärerna ska stänga. I skolan måste man tvätta händerna innan maten, efter rasten och när vi kommer till skolan.

Text: Lina, klass 3, Södermanland

Corona

Jag mår illa när jag tänker på corona för att folk dör.

Varför har man inte mask i matsalen när man tar mat?

Någon kan hosta på maten.

Text: Filip, klass 3, Södermanland

Om Corona

Corona är inte bra för dig och man får inte vara nära varandra man måste vara ungefär 2 meter från varandra.

Man måste tvätta händerna om man ska gå till toaletten och före maten.

Jag är inte orolig för corona men vuxna är oroliga för corona.

Text: Danny, klass 3, Södermanland

Corona

Corona är inte bra du får inte vara nära människor. Vi får inte vara nära varandras axlar i affären.

Du får inte hosta nära andra personer. Man ska hosta i armvecket. I skolan måste vi tvätta händerna när vi kommer till skolan, efter rasten och före maten.

Text: Leo, klass 3, Södermanland

Olgas rapport från viruslandet

Jag vill hålla mig borta från folk. Särskilt håller jag mig borta från de som är gamla.

I skolan så är det många som inte tar covid19 och corona på allvar, de fake-hostar på folk bara för att de tycker att det är roligt även om det har skett många dödsfall i Italien och Spanien.

Men det är iallafall bra att miljön blir bättre. Jag tycker också att det är bra för att i Lund håller de på att göra ett vaccin mot corona. Jag tänker alltid på att hosta i armvecket. Jag får inte träffa några av mina släktingar förrän coronaviruset är över. 

Jag tycker inte det kommer bli så kul när all dålig luft kommer tillbaka. Jag tycker att skolorna i Sverige ska stänga pågrund av cv19. Jag tänker väldigt mycket på coronaviruset.

Jag tycker mest att man ska stanna hemma på helgerna för jag vill inte att äldre ska bli smittade.

Text: Olga, klass 2, Skåne

Agnes rapport från viruslandet

Alltid när vi kommer till skolan behöver vi tvätta händerna, när jag kommer hem behöver jag också tvätta händerna.

Jag tänker på Corona ibland och när jag tänker på Corona tänker jag mycket på min farmor och farfar som bor i Italien. Man kan hosta i armvecket för att undvika att smittan sprids.

Text: Agnes, klass 2, Skåne

Harrys rapport från viruslandet

Varje dag när jag kommer hem måste jag tvätta händerna med tvål och varmt vatten innan jag kan göra något annat.

Vi kan undvika att kramas och skaka hand. Vi kan hålla två meters avstånd och undvika att samlas i stora folksamlingar.

Om du är hemma från skolan kan du läsa böcker eller tidningar.

Undvik att träffa gamla människor för om de blir smittade kan de bli väldigt sjuka.

Text: Harry, klass 2, Skåne

Siris rapport från viruslandet

I min vardag får jag vara hemma eller så får jag vara ute.

Jag förstår att man är rädd för att sina släktingar kan få coronavirus.

Jag  är själv rädd för att coronaviruset ska smitta mina släktingar.

Om man är hemma från skolan har jag ett tips, du kan baka eller spela spel med familjen, det är mitt tips. 

Jag tycker man ska tvätta händer när man kommer hem efter skolan och före skolan. Du kan låta bli att ta på saker och du kan också ha vantar på.

Du ska inte besöka dina släktingar, jag får inte heller besöka mina släktingar.

Text: Siri, klass 2, Skåne

Alfreds rapport från viruslandet

Jag tänker jättemycket på coronaviruset, jag tänker att min mormor och morfar ska få coronaviruset.

Hur gammalt är coronaviruset?

Vilken färg har coronaviruset?

Är corona ekologiskt?

Hur många länder har fått coronaviruset?

Vad kommer coronaviruset ifrån?

Jag har ett tips på en aktivitet när barnen arbetar hemma. De kan kasta en toalettrulle i en soptunna och den som har kastat snyggast kast i soptunnan kan vinna ett litet pris!

Man kan också spela antingen ett brädspel eller ett kortspel.

Text: Alfred, klass 2, Skåne

Troj ritar och funderar

Visa tror att corona kom från myrkottar men jag tror att corona kommer från fladdermöss. Var kommer egentligen coronaviruset från?

Covid19 är samma sak som corona.

Du kan rita 365 skisser om du måste vara hemma från skolan!

Text: Troj, klass 2, Skåne

Vi kan hjälpa varandra

Så här har coronaviruset förändrat min vardag. Jag har börjat ta handsprit efter varje skoldag, jag måste tvätta händerna noggrannare och i 20 sekunder och vi har tränat på att ha hem-skolning.

När jag tänker på corona tänker jag på de gamla som tillhör riskgruppen. Så jag är inte rädd för det men jag är rädd för de som tillhör riskgruppen. När jag blir rädd får min familj mig att må bättre genom att jag känner mig trygg. 

Mina frågor om corona som jag vill ha svar på är: Ungefär när kommer man hitta ett botemedel? Varför hostar man när man har corona? Och till sist undrar jag hur sprids corona? Jag tycker vi kan hjälpa varandra genom att ta hand om varandra och tvätta händerna noggrannare. De som är hemma kan göra plankan, fällkniven och jägarvila som hemma-motion

Text: Anton, klass 5, Västerbotten

Alvas rapport från viruslandet

Vår vardag har förändrats ganska mycket sedan coronaviruset kom hit till Sverige. Min vardag ser också ganska annorlunda ut och Corona har förstört många planer.

När jag fyllde år fick jag inte ha något kalas eftersom man inte ska träffa riskgrupper som mormor och morfar. Mamma och pappa hade bokat biljetter till en hockeymatch som jag skulle få i present där Tre kronor skulle möta Finland i A3-arena men det blev ju inställt för att man inte får träffas fler än femtio personer.

Och nästan all sport är ju inställd så det finns typ inget roligt att kolla på på tv. Det pratas bara om corona på nyheterna, så jag börjar bli ganska less på allt prat om corona.

En annan sak som jag har märkt är att man inte åker in för att snabbhandla utan att man kanske handlar en gång i veckan för att inte träffa så mycket folk. Nu i corona-tider så har jag börjat tänka mer på andra riskgrupper. Vi brukar till exempel hjälpa mormor och morfar att handla så de inte behöver riskera att bli smittad en extra gång.

Så jag tycker att det här viruset är ganska jobbigt, både att leva i det och inte veta något om framtiden typ om det kommer lugna sig eller bli värre. Men man får också mer tid med familjen och det är ju bra.

Text: Alva, klass 5, Västerbotten

Gretas berättelse från viruslandet

Min vardag har förändrats sedan corona kom till Sverige. En fotbollscup som heter PSG är inställt, det är väldigt tråkigt men det är bara att göra det bästa av situationen. 

När jag ser på nyheterna eller kollar på telefonen så handlar det bara om coronaviruset, det är ingen sport på tv och jag får inte heller träffa de äldre. 

Det är också förändringar i matsalen, tallrikarna är vända upp och ner, vi håller avstånd i matkön och lärarna tar mat åt oss. Vi tvättar händerna mycket oftare och noggrannare nu. Jag åker inte till stan lika ofta som förut.

Jag tänker inte på corona jättemycket men när jag tänker på det så tänker jag på min släkt och jag hoppas att de inte ska bli smittade och att jag hoppas så fort som möjligt att de hittar ett vaccin mot viruset.

Jag tvättar händerna väldigt noga och ofta och spritar dem så de blir väldigt torra. Jag har inte blivit orolig eller rädd än men om jag skulle bli det skulle jag prata med en vuxen. Jag blev väldigt ledsen när allsvenskan ställdes in för att jag hejar på Björklöven och de var i slutspel.

Vi kan alla hjälpas åt att lösa problemen genom att handla åt de äldre, tvätta händerna noga och inte träffa så mycket människor.

Några tips till de som sitter i karantän är att spela spel med familjen, ringa vänner eller släktingar på face time, kolla på film eller spela fotboll.

Text: Greta, klass 5, Västerbotten

Emanuels rapport från viruslandet

Just nu pratas det väldigt mycket om coronaviruset. Det jag tycker är tråkigt med coronaviruset är att jag till exempel inte kan se alla tv-program som har med sport att göra. Det är också tråkigt att att det bara är nyheter om corona hela tiden.

Det har även ändrats väldigt mycket i skolan sen coronaviruset kom till Sverige. Som till exempel att det är mer noggrant att tvätta händerna och det har hänt väldigt mycket i matsalen.  Framför allt ska vi försöka hålla avstånd i matsalen och lärarna ger oss maten för att minska smittan.

När jag tänker på corona tänker jag på hur fjantigt viruset är i jämförelse med till exempel diger döden. Jag tänker också på att vissa bär runt på coronaviruset men inte får någon reaktion och att inte många barn dör av coronaviruset utan mest gamla. Någonting som är positivt med corona är att vi flyger mindre och det blir mindre utsläpp.

Text: Emanuel, klass 5, Västerbotten

Pärs rapport från viruslandet

Jag ska berätta om min vardag som har ändrats av coronaviruset.

Jag stör mig mycket på att jag inte får se på bio, bada eller träffa äldre. Men jag är inte rädd för coronaviruset. 

Skolan har också ändrats, vi tränar inför att skolan stänger. Jag tänker på att man ska stanna hemma om man har symtomen för coronaviruset och att man ska tvätta händerna oftare. 

Det jag gör för att ha det roligare under dessa tider är att spela spel och tv-spel. Men det finns bra saker som att man kanske är med sin familj mer och umgås.

Text: Pär, klass 5, Västerbotten

Berättelse från viruslandet

Min vardag har förändrats ganska mycket sen corona spreds i världen. Jag hör till exempel bara nyheter om corona på tv:n. Jag hör inte lika mycket om andra saker.

Många förlorar sina jobb under den här tiden och det flygs inte lika mycket längre, vilket är ganska bra för miljön.

Jag och min familj skulle till Kroatien i sommar men eftersom corona har gjort så att många länder stänger sina gränser kommer vi inte att kunna åka på semester i sommar. Det känns tråkigt men man får göra det bästa av situationen.

På vår skola har vi gjort några ändringar i matsalen, till exempel har vi vänt på tallrikarna när man tar dem och så är besticken med skaftet uppåt så att man inte tar i den delen som ska in i munnen. Vi står inte lika tätt i matkön längre och har mer avstånd. Och vi är mer noga med att tvätta händerna.

Först när corona kom och spreds i Kina så trodde jag att det inte skulle komma hit till Sverige men efter ett tag kom det hit. Och nu är det ganska många som har dött av corona här i Sverige och jag hoppas inte att någon jag känner dör av det.

Det känns tråkigt att så mycket blir inställt men vi får tänka positivt och inte negativt. Det finns massa roliga saker man kan göra om man sitter hemma i karantän. Man kan till exempel spela roliga spel och hitta på roliga lekar med sin familj.

Om jag blir orolig så pratar jag bara med en vuxen som kan mer om corona än jag. Då blir det bättre och jag börjar tänka på något annat.

Text och foto: Sanna, klass 5, Västerbotten

Williams rapport från viruslandet

Jag är inte så rädd för coronaviruset, jag är mest rädd för de gamlas skull, till exempel min farmor och farfar eller mormor och morfar. 

Coronaviruset har påverkat mig på så sätt att jag tvättar mina händer mer noggrant och att jag inte är med folk lika mycket. Saker man kan göra om man har hemskola är att man kan dansa corona-dansen. 

Det är många aktiviteter som man inte kan göra längre som att träna fotboll, innebandy, hockey och andra sporter. De har ställt in mycket saker också som till exempel PSG och World Cup 2020. 

Alla kan hjälpas åt att få bort viruset så fort som möjligt, alla kan tvätta händerna mer noggrant och inte träffa äldre. 

Det är både bra och dåligt att coronaviruset finns, det är bra för att det är inte så många flygplan som åker och det är bra för miljön men det dåliga är att många blir sjuka och dör och att många företag och restauranger stänger.

Text: William, klass 5, Västerbotten

Noah rapporterar från viruslandet

Nu ska jag berätta om hur min vardag har förändrats på grund av coronaviruset. Min vardag har förändrats på så sätt att min fotboll/sport har slutat. Jag tänker inte så mycket på coronaviruset. Om jag blir rädd eller orolig så tänker jag inte så mycket på det. Jag har inga frågor eller funderingar som jag vill ha svar på.

Sätt som vi kan hjälpas åt är att vi ska stanna hemma och inte träffa de äldre. Man kan spela spel med hela familjen.

Text: Noah, klass 5, Västerbotten

Jespers rapport från viruslandet

Det här har jag tänkt på när coronaviruset kom till Sverige. Corona gjorde så jag och min familj inte kunde fara till Turkiet. Och det har inte bara drabbat mig utan det har drabbat hela världen. 

Vi skulle fara till stugan och spela bingo men det blev inställt så vi ska istället fara ut på sjön och pimpla men vi kan inte träffa någon. Jag och min familj har börjat spela mer spel än vanligt, vi brukar till exempel spela Monopoly och det är ett roligt spel för hela familjen. 

Vi handlar mindre än vanligt och jag tvättar händerna oftare. Jag träffar mormor och morfar, farmor och farfar mycket mindre för får de coronaviruset så kan de dö. Fotbollscuper ställs in till exempel PSG och Gothia cup. Och det är bara corona på tv.

Text: Jesper, klass 5, Västerbotten

Mohamads rapport från viruslandet

Först hörde jag att det här nya viruset inte är så farligt men efter några månader förstod jag att man vet först om 14 dagar hur läget verkligen är. Då blev jag rädd. Jag började att ta med mig papper och handsprit.

Varför är det just från djur, möss, fladdermöss och hundar som viruset sprids. De har ätit dessa djur under lång tid.

Jag tänker på många dumma saker. En av dem är att om medicin eller vaccin skulle vara banan då blir det Afrika som är världens rikaste land.

Text: Mohamad, klass 6, Värmland

Viruslandet

Min vardag har förändrats lite grann, jag tvättar händerna mer än vanligt. Håller lite mer avstånd till gamla och till kompisar. I matsalen så öser de som jobbar där upp maten åt oss.

Jag tänker väldigt mycket på corona. Speciellt bland mina nära och kära. Min gammelfarmor är 87 år och är i riskgruppen. Det är väldigt jobbigt att inte kunna se sina nära och kära .Det är väldigt sorgligt att inte kunna ha sina traditioner med de gamla, det är nu mer facetime.

Jag brukar gå till mina föräldrar och prata med dem om just detta. Eller så ringer jag de som är i riskgruppen.

Jag har en fråga. När kommer detta att sluta?

Jag tycker att viruset bara ställer till med besvär för oss. Det är svårt att få tag i det man vill ha i affärerna eftersom människor bunkrar.

Text: Isabella, Värmland

Corona

Min dag i vardagen har förändrats mycket. Jag tvättar händerna mycket mer nu än förut, jag håller en meters avstånd i matsalen och affärerna, jag petar inte på allting jag ser, lyssnar mer på nyheter och är mer noggrann med min handhygien.

Jag tänker mycket på detta i min vardag, jag tänker mycket på hur mina äldre har det. Hur mamma har det på jobbet, om det är få folk som köper grejer eller kanske fler. Jag tänker även på hur många som dör och blir sjuka av detta virus.

Om jag är orolig eller rädd så tänker jag att det kommer lösa sig eller så ringer jag till mina nära och kära, till exempel till mamma, pappa och mina mostrar.

Jag har en fråga som jag är fundersam på, när kommer detta sluta?

Det som är bra är att djuren blir inte smittade och inte lika många kör bil till affärer så inte mycket avgaser släpps ut i vår miljö.

Text: Indra, klass 6, Värmland

Theos rapport från viruslandet

Min vardag har förändrats mycket på grund av coronaviruset för nu får jag inte spela fotbollsmatcher eller träna så mycket. Nu får man inte gå till skolan om man är snuvig, hostig eller har lite ont i halsen.

Jag tänker inte jättemycket på coronaviruset men när jag tänker på det så tänker jag på att fotbollen kommer att bli inställd en lång tid. Jag tänker även på vad som kommer hända om någon släkting eller jag blir smittad av viruset.

Om jag blir orolig eller rädd så spelar jag eller så går jag ut och är med min familj eller så ringer jag min mormor och pratar ett tag.

Jag har en fråga till Kina som är varför de åt fladdermöss.

Det är mindre utsläpp för att man inte kan flyga någonstans och om ett land sitter i karantän så åker inga bilar runt i landet.

Text: Theo, klass 6, Värmland

Om du är hemma och är sjuk

Om du blir sjuk: Stanna hemma och vila mycket. Tvätta händerna ofta och noggrant. Drick mycket vätska och ät. Men ät inte för mycket onyttiga saker.

Text: Ibrahim, klass 4, Skåne

Hur jag gör med viruset

Mitt liv har inte förändrats så mycket. Men jag tvättar händerna mycket mer nu. Jag tänker inte så mycket på viruset för då blir man mer orolig och rädd. Om jag blir rädd och orolig kan jag göra något så jag tänker på något annat. Jag vill veta om man kan få det igen när man haft det och när det kommer på ett botemedel.

Jag undviker folksamlingar och håller avstånd till folk. Jag hoppas att jag inte blir smittad.

Text: William, klass 6, Värmland

 

Lyssna inte på allt som sprids på internet

När corona började spridas i Sverige förändrades min vardag. På helgerna har flera av mina fotbollsmatcher, läger och tävlingar ställts in och i skolan är det väldigt många som är hemma.

Jag tänker inte så mycket på corona eftersom jag är ung, frisk och inte i någon riskgrupp.

Däremot tänker jag väldigt mycket på min mormor som är över 80 och därför i en riskgrupp. Jag vill inte smitta min mormor och därför vågar jag inte riskera att träffa henne, istället pratar vi lite med varandra i telefonen varje dag.

Just nu är corona bra för miljön eftersom folk inte åker bil, flyger flygplan eller reser över huvud taget men när coronakrisen är över kommer allt bli som vanligt igen och bilarna och flygplanen fortsätter att köra.

Många är oroliga för att de ska få corona men det är väldigt viktigt att tänka att det bara är de som redan är sjuka, har dåligt immunförsvar eller är gamla som drabbas hårt av det.

Någonting annat som kan gör folk oroliga är allt som sprids på internet. Då är det viktigt att kolla upp källan och fundera på om det man läst är rimligt.

Text: Femteklassare från Skåne

Hur jag tänker om coronaviruset

Coronaviruset gör mig inte orolig för att jag ska bli smittad men mina släktingar som är i riskzonen är jag lite orolig för. Hur ska det gå för dem?

Viruset påverkar till exempel hur jag tänker och beter mig på allmänna platser. I skolan tänker jag till exempel ofta på att tvätta händerna efter rasten och innan lunch.

Jag brukar inte tänka så mycket på corona på fritiden utan brukar istället försöka fortsätta med mina vanliga rutiner så gott det går.

Text: Femteklassare från Skåne

Charlies rapport från viruslandet

Har din vardag förändrats sedan coronaviruset kom till Sverige?

– Nej mina föräldrar jobbar inte mer nu i coronatider. Men flera i min klass har varit sjuka och hemma på grund av corona.

Har något ändrats i skolan?

Ja matsals-reglerna har ändrats lite för att inte sprida smittan.

Är du orolig?

– Nej jag är inte orolig för att vi barn blir inte smittade lätt och det är inte värre än en vanlig influensa.

Har du tips till de som är hemma?

– Ja, man kan till exempel göra något så simpelt som armhävningar och sit-ups några gånger i timmen.

Text: Charlie, klass 5, Skåne

Coronaviruset

Jag är inte jätterädd för coronaviruset. Men rädd för att mina mormor morfar och farmor och farfar ska få det. Jag brukar inte vara så nära andra folk så mycket så som jag var innan. Men min familj kan jag vara nära. 

Coronaviruset kan påverka mycket i våra liv och därför ska man inte träffa äldre människor. Man ska inte träffa äldre för att de är i riskgruppen tillsammans med till exempel diabetiker och andra människor som har sjukdomar som försämrar immunförsvaret. Så att förminska spridningen åk inte till andra länder och träffa inte så många äldre personer och hosta i armvecket, inte på handen eller rakt ut.

Text: Femteklassare från Skåne

Vi tycker såhär!

Vi tycker att regeringen gör ett bra jobb med att ta hand om Sverige. Det är bra att följa Folkhälsomyndighetens tips. Vi är inte jätterädda för coronaviruset men det är ändå lite läskigt att det har blivit så stort.

Om man är hemma och behöver något att göra så finns det mycket saker man kan göra. Man kan köra yoga, man kan spela, man kan städa eller så kan man gå på en kort promenad.

Det känns väldigt konstigt nu när man är ute. Det är ingen ute på gatan, alla vill stanna hemma. Det är väldigt tomt. Många butiker har stängt. Speciellt restauranger.

Text: Nico och Axel, klass 5, Skåne

Alla måste hjälpa till!

Jag skulle flyga till Frankrike men nu har de stängt gränser till landet så nu går det inte. Därför var jag och min familj hemma på påsklovet. Jag är inte så rädd att jag ska bli sjuk men att jag ska smitta någon i riskgruppen. 

Mina föräldrar har sagt att jag inte får träffa mina farföräldrar och morföräldrar. För att det är onödigt att risker att de blir sjuka. Sjukvården är redan överbelastad. Just nu så jobbar sjukvården dygnet runt. 

Alla måste göra sin del så att sjukvården kan få vila och de sjuka kan bli friska. Jag tror att viruset bara förstör men många tror att det gör miljön bättre men så fort allt är över så vill alla fabriker ta igen det de har missat och koldioxid utsläppen kommer att öka. 

Mina tips är att ha rutiner så man hinner med allt skolarbete så man inte sitter på helgen och gör skolarbete man inte orkat. När man är klar med skolan kan man hjälpa syskon eller spela spel och baka något. Man kan också rensa sitt rum.

Text: Vera, klass 5, Skåne

Coronaviruset förstör vardagen

Hej! 

Min vardag har ändrats sedan corona kom. Min vardag har ändrats genom att alla mina innebandy matcher har ställts in. Jag tänker inte jättemycket på corona. Men så fort jag inte tänker på det så tar någon upp det.

När jag tänker på corona tänker jag på att det är farligt för min farmor, farfar, mormor och morfar. När jag blir rädd för corona så försöker jag intala mig själv att det inte är farligt eller så försöker jag tänka på något annat. Corona viruset har inte fört med sig något bra.

Elever som är hemma från skolan kan pyssla eller spela brädspel.

Text: Elin, klass 5, Skåne

Corona-time

Min vardag har inte förändrats förutom att när man går till affären så är det vissa saker som inte är kvar. Jag tänker inte så mycket på coronaviruset men lite då och då tänker jag på min mormor, morfar och farmor. 

Varför köper folk toalettpapper jag kan förstå dem som köper mat men toalettpapper är väl konstigt? Viruset har gjort att det har blivit mindre utsläpp men det för också med sig mycket dåligt.

Text: Femteklassare från Skåne

En lugnande pappa

Min vardag har inte förändrats nånting alls. Jag tänker inte så mycket på corona men jag är lite orolig för min farmor och mormor och alla gamla människor och för min pappa. När jag blir orolig så brukar min pappa lugna ner mig.

Text: Femteklassare från Skåne

Min vardag med coronaviruset

Min familj far inte ut på roliga aktiviteter. Och jag tänker på hur mycket det har spridit sig. Om jag blir orolig eller rädd så försöker jag att tänka att jag inte kommer att få coronaviruset. Jag undrar när coronaviruset ska sluta.

Vi kan hjälpas åt att minska smittspridningen genom att undvika att träffa mycket folk. Eleverna på skolan kan vara med varandra hemifrån för att ha någonting att göra.

Text: Tanja, klass 5, Västerbotten

Miras berättelse från viruslandet

Det är ju just nu väldigt mycket prat om coronaviruset, väldigt många är upprörda och tycker det är otäckt men jag brukar inte tänka på det så mycket. Jag lägger mest märke till det för många serier visas inte på tv. 

Jag tycker även att det är tråkigt att träningar och cuper ställs in som till exempel Pite summer game, PSG. Det är också tråkigt när jag inte får träffa mormor, morfar och farmor när de till exempel fyller år. 

Jag tycker att det är tråkigt att ett enda virus kan göra så mycket skada och att så många blir sjuka och dör. När jag väl tänker på coronaviruset kan jag bli lite rädd men då försöker jag bara tänka på positiva tankar. 

Ett tips till de som är hemma i karantän är att spela fotboll för det är en rolig aktivitet som många gillar att göra. Om jag fick önska skulle jag vilja att de hittar ett botemedel till coronaviruset. Men tack så mycket för jag få dela med mig om vad jag tycker kanske tycker någon som mig.

Text: Mira, klass 5, Västerbotten
Foto: Mira, Anton och Samuel

Corona har förändrat min vardag

Jag kan inte vara ute på stan. Min sport är avstängd. Om jag vill åka till något badhus kan jag inte det. Man kan ju göra saker men får inte träffas fler än 50 personer på ett ställe.

Om jag tänker på corona, tänker jag att de ska hitta ett botemedel. Jag tänkar att  nu tvättar alla händerna som man ska göra.

Text: Wille, klass 6, Värmland

Virus

Vardagen har förändrats. Det är lite folk ute och lite folk i skolan. Jag är rädd för att mina föräldrar ska bli smittade. När jag är med min familj är jag trygg.

Text: Tredjeklassare från Sörmland

Coronaviruset

Min vardag har inte förändrats så mycket. Jag är rädd att jag dör. Jag undrar hur lång tid det kommer att ta tills coronaviruset försvinner.

Text: Tredjeklassare från Sörmland

Folkhälsomyndigheten kan stilla oro

Nu när corona har kommit till Sverige så har min vardag ändrats lite. Jag har börjat tvättat händerna mer och noggrannare, börjat tänka på att inte nudda allting. Och i skolan har det väl förändrats allra mest. Vi sitter inte lika tätt vid maten som förut och vi får inte ta mat själva utan det gör mattanterna.

Jag brukar tänka lite på corona, till exempel att ta hänsyn till de äldre och att tvätta händerna innan man äter och så vidare. Men jag tycker inte man ska vara så orolig och rädd för corona för då skrämmer man bara upp sig själv mer och mer och det är bara onödigt. Om man ändå är frisk och ung så behöver man inte vara speciellt orolig över att få det. Fast man kan vara orolig på ett annat sätt över att man är rädd att förlora nära och kära som är äldre.

Sen om jag skulle bli rädd för det så söker jag bara upp fakta om det och läser på om viruset. Folkhälsomyndigheten är bra att gå in och kolla på i så fall. De uppdaterar om corona en gång om dygnet och håller allt uppdaterat.

Alla frågor jag har haft om viruset har jag gått in och kollat efter svar på, på Folkhälsomyndigheten. De har svar på det mesta. Jag tror viruset har en positiv inverkan för att människor har blivit noggrannare med sin hygien.

Text: Nelly, klass 6, Värmland

Hur coronaviruset påverkar världen

Coronaviruset har påverkat mångas liv, till exempel att många inte kan träffa släktingar som är i riskzonen. De flesta har även ändrat hur man beter sig på allmänna platser och vad man tar på. Och är man inte i riskzonen behöver man inte vara orolig för att bli smittad men man kan försöka hjälpa äldre med att till exempel handla.

Text: Femteklassare i Skåne

Coronavirus

Många grejer är inställda, till exempel skolor, jobb, aktiviteter och sporter på grund av coronaviruset. Alla bunkrar och dagarna är tråkigare än förr. Det man tänker på om coronaviruset är att man är rädd att ens familj, kompisar och släktingar kanske får viruset. Alla är också stressade. 

Många använder handsprit och tvättar sina händer mer än vanligt. Några brukar lägga ut falska nyheter om coronaviruset och lurar andra människor. Om man blir orolig över coronaviruset så kan man försöka tänka på något annat eller göra något som är roligt. Man kan till exempel planera något som man kan göra när viruset lugnar ner sig lite och fler aktiviteter öppnas igen. Några kanske ber till gud, det kanske gör dig mer lugn och avslappnad. 

De frågorna som vi vill ha svar på är: Varför är det mest äldre som ligger i riskgruppen? Hur började Coronaviruset? När kommer viruset att sluta spridas runt om i världen? Varför har de inte hittat ett botemedel? 

De sätt som vi kan hjälpas åt med att få stopp på spridningen av viruset kan vara att man typ glömmer bort viruset och kanske gå en promenad, är med familj och pratar med vänner i telefonen. Man kan göra något roligt eller något som man älskar. Man kan rita, vara på mobilen och spela, vara med familj och vänner och kanske baka något.

Text: Lovisa, Sara, Mohamed, Raghad, Rafal, Sixten, Alex, Sara, Tyra, Sabrina, Eldina, Maya, Jasin, klass 4, Skåne
Foto: Rafal

Corona har förändrat min vardag

Jag måste stanna hemma och jag kan inte bada varannan vecka.

Jag tänker ibland på coronaviruset och funderar på om de håller på med ett vaccin.

Om jag blir rädd så tänker jag på bra tankar.

Jag blir lite fundersam och undrar om corona kommer att komma till Sunne.

Men det är bra för affärerna för att många köper tvål och handsprit.

Text: Martin, klass 6, Värmland

Jag är lite rädd för coronaviruset

Har din vardag förändrats av corona?

– Ja.

På vilket sätt?

– Jag har börjat tänka på vad jag gör och jag tvättar mina händer oftare.

Tänker du mycket på coronaviruset?

– Nej, inte så mycket. Men ibland

Är du orolig?

– Jag blir inte så orolig över corona.

Finns det några bra grejer som viruset har fört med sig?

– Jag och mina föräldrar tycker att det är mysigt att jobba hemma.

Har du något tips på en rolig hemma-aktivitet?

– Man kan gamea minecraft för att det är kul.

Text: Erik, klass 5, Skåne

Ingen rädsla

Min vardag har inte förändrats.

Jag tänker inte på corona.

Jag blir inte rädd av corona.

Text: Femteklassare i Skåne

Blir mer rädd av allt prat

Alla pratar bara om viruset så jag blir mer rädd. Det som har förändrats är att jag tvättar mina händer ofta.

Vi var bara fem till sex elever i klassen. Jag är rädd för att smittas.

De kanske ska stänga skolan. Jag tror att nästan allt i affärerna är slut.

Ha en bra dag!

Text: Tredjeklassare i Sörmland

Handtvätt och coronafunderingar

Hej!

Det som har förändras är att jag tvättar mina händer oftare. Det började med att alla i min familj började tänka på coronaviruset.

Ja, jag tänker ofta på att jag eller någon i min familj ska få coronaviruset. Om jag blir rädd eller orolig så försöker jag att tänka på något annat. Jag har en fråga kommer det att bli något skillnad med affärerna? Ska de stänga?

Text: Diana, klass 3, Sörmland

Alice saknar sporten på tv

Det som har förändrats i mitt liv sedan corona kom är att en del träningar och cuper ställts in. Det är synd. Jag har längtat mycket till många cuper, som i sommar när vi skulle åka till Pite och spela fotboll på PSG. Eller när vi skulle åka till Örebro med volleybollaget (det blev dock uppskjutet till september så det gör inte så mycket). 

Jag har även märkt lite skillnader som att man inte kan åka och hälsa på farmor och farfar eller mormor och morfar. Och det pratas ju om corona på nyheterna varje dag så där märker man ju också lite. På tal om tv så tycker jag det är tråkigt för jag brukade kolla på mycket sport men nu är det nästan ingen alls på tv. 

Till sist är mitt tips, om det är fler som också tycker att det är tråkigt att det inte sänds någon sport på tv, att kolla repriser på matcher eller spela något tv-spel, dataspel eller mobilspel som liknar sporten till exempel Fifa om man gillar fotboll, NHL som liknar hockey och så vidare.

Text: Alice, klass 5, Västerbotten

Theas rapport från viruslandet

Nu ska jag prata om hur min vardag har förändrats av corona. Min vardag har förändrats ganska mycket på grund av corona. Det som har förändrats mest är mina sporter jag går på och att jag inte kan träffa till exempel äldre personer. 

Jag kommer inte få gå på min fotbollscup, jag kan inte fara utomlands dit vi skulle och jag kan inte träffa till exempel mormor och morfar. 

Jag tänker inte så mycket på corona i Sverige eftersom jag inte tycker att man  behöver vara så orolig som de flesta i Sverige är. Om jag skulle bli orolig så skulle jag kolla på nyheterna för att se vad som faktiskt händer med det hära viruset runt om i världen. 

Och det får mig även att må bättre att se att Sverige inte har en så jättestor spridning i Sverige till skillnad från andra delar av världen. De funderingarna jag har är om det kommer komma en så kallad “andra våg” och om det kommer lugna sig snart. 

Vi kan till exempel försöka att inte träffa andra människor och hjälpa andra med till exempel att handla till äldre personer. Det vi kan göra är att inte tänka så mycket på corona och istället göra roligare saker. Man kan även göra armhävningar, jägarvila och balkan. De som är hemma från skolan kan göra allt från att spela spel till att se på telefonen/tv.

Text: Thea, klass 5, Västerbotten
Foto: Alva

Coronaviruset

Jag är lite orolig för att bli smittad. Men jag är inte rädd för coronavirus. 

Om vi gör så här kommer viruset att minska och risken att bli smittad minskar: Tvätta händerna minst 20 sekunder. Mun, näsa och ögon ska inte röras med händer. Under hosta eller nysningar ska munnen och näsan täckas med en engångsduk.

Det finns många saker du kan göra hemma om du blir uttråkad. Man kan kolla på filmer, man kan lyssna på musik, man kan prata med mamma eller pappa, man kan ringa sina vänner, man kan läsa böcker, man kan lära sig nya saker.

Jag tycker att skolan ska stängas eftersom det finns många människor i skolan och alla andas in samma luft. Om en person har coronavirus kan det enkelt smitta till andra människor och elever. 

Att universitet, gymnasiet och yrkesskolor stängs betyder inte att de inte får viruset eftersom det finns elever som går på grundskolan i varje hus. Om någon som går i grundskolan får coronaviruset kommer sannolikt de andra som är hemma att bli smittade. Min åsikt är att vi måste plugga hemma så länge viruset sprider sig och på det sättet inte riskera människors liv.

Text: Şilan, klass 6, Värmland

Är inte rädd för corona

Jag har varit sjuk på sistone och till slut blir det väldigt tråkigt att vara hemma, man måste liksom stanna hemma för minsta lilla tecken. Min vardag har blivit tråkigare, även om jag kan hitta på mycket hemma så saknar jag mina kompisar. Jag missar också väldigt mycket skolarbete och hamnar efter. Jag tycker man borde ha online skola, iallafall ett tag tills det har lugnat ner sig.

Jag själv är inte rädd för att bli smittad men är lite orolig över de som är äldre eller nyfödda som då inte har lika bra immunförsvar som oss andra.

Det som är bra med corona är att människor har slutat åka till jobbet, man tar sig oftast till jobbet med kollektivtrafik eller bil och det släpper ut avgaser som förstör naturen. I och med det släpps det ut mindre avgaser och jorden kanske får en chans och börja återhämta sig lite.

När jag är hemma och är sjuk brukar jag spela, vara ute, det brukar nästan alltid vara något man vill eller behöver bygga i sin trädgård, man kan titta på film, äta inne picknick, bygga koja inomhus eller utomhus. Det finns oftast mycket saker man kan hitta på.

Text: Iris, 12 år, Skåne

Hur jag påverkas av corona

När viruset corona började spridas märkte jag först inte av det men efter ett tag började jag märka skillnad från hur mitt liv såg ut innan. Den första skillnaden var att mina handbollsträningar ställdes in. I början tränade vi inte alls men sedan började vi träna utomhus utan boll. Nu brukar vi i laget gå ut och springa tillsammans. Till påsk skulle vi åka till Mallorca men den resan blev inställd.

Jag tänker på coronaviruset dagligen. Jag tänker på hur det skulle vara om skolan stängde. Jag hoppas att skolan inte stänger.

Ibland blir jag orolig för min farmor och min mormor och morfar. Jag vill inte att de ska bli smittade. Mina mor- och farföräldrar är ändå ganska starka och är friska men de kan ändå bli supersjuka av corona. Jag träffar inte dem längre men vi pratar på telefon.

När jag blir orolig brukar jag prata med mina föräldrar de säger alltid något som lugnar mig. Jag skulle vilja veta om det kommer komma en ny och farligare corona om ungefär ett år. Det oroar mig. Jag vill verkligen inte att det ska komma en “farligare” corona. Jag skulle inte säga att corona har fört med sig några bra grejer. Just för stunden är corona bra för miljön men i längden är corona dåligt för miljön.

Om du får tråkigt där hemma kan det vara roligt att göra skolarbeten med en kompis på facetime då behöver man inte vara helt själv. Ett annat tips på vad man kan göra är att läsa en spännande bok då kan man tänka på något annat.

Text: Femteklassare från Skåne

Esthers rapport från viruslandet

Just nu pratas det ganska mycket om coronaviruset. Man får mer tid med familjen.Det är inga sporter på tv nu det tycker jag är tråkigt för Björklöven och Modo skulle spela fem kvalmatcher om vem som skulle gå upp till SHL. 

Det är mycket corona på tv nu typ bara prat om corona. Våra fotbollslag skulle till PSG i sommar men det har blivit inställt. Jag skulle till Turkiet i höst men det kanske kommer bli inställt. Det man kan göra när man är hemma och är sjuk eller är i karantän är att man kan spela spel med familjen, se på serier eller filmer.

Att restauranger och hotell får mindre gäster är tråkigt. Avslutningsvis skulle jag vilja berätta att jag inte får träffa farmor, farfar, morfar eller mormor. Då brukar vi skicka brev istället.

Text: Esther, klass 5, Västerbotten

Jag är bara orolig för de äldre och sjuka

Min pappa jobbar hemifrån ganska mycket, han är lärare på universitetet, så han pratar med sina elever med hjälp av Zoom. Min mamma jobbar fortfarande på jobbet.

Det är ganska många borta. Det har kommit tillbaka några som har varit borta ganska länge nu. Men det är fortfarande ganska många borta och man får gå hem direkt om man känner sig förkyld. Jag tror att många inte kommer för att de, eller deras föräldrar, är rädda att de ska bli smittade.

Även i skolan har saker ändrats. Till exempel så går vi in fem personer i taget till matsalen och personalen tar mat till oss.

Jag märker av coronaviruset väldigt mycket och att många är rädda men jag är inte så orolig. Om jag blir smittad så kommer jag troligtvis inte dö, jag är bara orolig för mina släktingar och de äldre och sjukare.

Jag brukar läsa, vara med min familj, pyssla, gå ut och gå och titta på filmer och serier. Det finns ett sätt på Netflix att titta på en film med dina vänner utan att vara tillsammans.

Text: Vanna, klass 5, Skåne

Mirandas berättelse från viruslandet

Min vardag har förändrats ganska mycket sen corona kom till Sverige. Några saker som ställt in är PSG som är en fotbollscup, min resa till Stockholm i sommar, träningar och att mitt släktkalas blir inställt. Men det som har förändrats allra mest är att jag inte längre får träffa äldre personer. 

Även om det finns många dåliga saker med corona så finns det några bra saker det är till exempel att jag spenderar mer tid med familjen, att jag har hunnit byta rum med min lillebror och att jag håller bättre ordning i mitt rum och på mina saker.

Jag brukar inte tänka speciellt mycket på corona men när jag tänker på det så tänker jag mest på min släkt och på att de inte ska bli smittade. Men jag är inte speciellt rädd för att bli smittad eftersom barn inte blir så sjuka.

Hittills har jag inte blivit orolig eller rädd för corona men ifall jag skulle bli det hade jag nog pratat med mina föräldrar om det. Om jag skulle bli orolig och börja tänka på släktingar hade jag kanske ringt dem och pratat.

Vi alla kan hjälpas åt genom att handla åt de äldre, tvätta händerna ofta och inte träffa jättemycket folk och speciellt inte de äldre.

Min skola har inte stängt ner än men om den gör det så tror jag att jag att jag skulle spelat spel med familjen och gjort saker inne med min bonus syrra Ellen.

Ibland så brukar jag kolla på nyheterna inför nutidskrysset vi har i skolan men nu handlar bara nyheterna om corona så det är inte lika kul att kolla nu. Jag har börjat tvätta händerna mer och sprita dem så jag blir väldigt  torr om händerna. När jag fick veta att slutspelen i hockey ställs in blev jag ledsen för det hade varit kul att se vilket lag som vann SHL och allsvenskan.

I skolan så har vi lagt tallrikarna upp och ner och besticken står upp istället för att ha dem liggandes i lådor. När vi ska stå i kö står vi ungefär en meter från varandra.

Några tips på saker man kan göra när man sitter i karantän är att prova nya klädstilar, spela spel med någon annan i familjen ifall någon är hemma och att städa eller fixa någonting som du tidigare inte hunnit med.

Text: Miranda, klass 5, Västerbotten

Ett litet virus kan inte ta kål på mig

Covid-19 är bara ett litet virus, det kommer inte ta kol på mig så jag är inte räd för det. Covid-19 har inte påverkat mig alls faktiskt förutom att mormor kan inte koma ner och fira min och hennes födelsedag. Men jag bryr mig inte, ni som läser detta ska inte heller behöva oroa er över detta, det är bara en liten händelse som händer i vår tid, det är inte så farligt som alla säger och som alla tror.

Ta det bara lugnt och stanna hemma om du bara känner dig det minsta förkyld eller sjuk. Ta dit ansvar och håll dig så långt borta från de som är i en riskgrupp till exempel 70+ eller någon som har någon annan sjukdom redan innan detta.

Text: Elev i klass 5, Skåne

Vad jag tycker om coronaviruset

Dagarna har inte förändras men några gånger brukar jag stanna hemma. Jag brukar tänka på det ganska mycket. Jag har tänkt på hur många som får det varje minut. Jag brukar gå och fråga min mamma några frågor om coronaviruset. Många  tvättar händerna bättre.

Text: Kumba, klass 3, Sörmland

Theo tvättar händer och hjälper farmor

Jag vill berätta om hur corona ändrar min vardag. Nu när det pratas mycket om coronaviruset så blir det nästan inga andra nyheter. 

Vår familj umgås mycket mer nu men vi åker inte och köper andra saker förutom mat just nu. Jag får mycket mer tid att spela tv-spel och leka med mina syskon. 

Vår familj brukar handlar till farmor. Jag tycker lite synd om min farmor, för hon lever ensam. Vi hade tänkt att åka till Polen i sommar men det går ju inte på grund av corona. 

Jag och min familj brukade åka och äta på restauranger förut men det gör vi inte längre. Vi får inte träffa mormor, morfar, farfar eller farmor. Jag skulle vilja ha ett kalas när jag fyller år. Jag tvättar händerna ofta och noga. Man får helt enkelt göra det bästa av situationen, jag köpte ett spel som heter virus. Det är en aktivitet som vår familj gör.

Text: Theo, klass 5, Umeå
Foto: Sanna Lindgren

Just nu pågår corona-krisen

Den påverkar min vardag ganska mycket, de kanske ska stänga skolorna och om man är bara lite sjuk så måste man vara hemma, och mamma tjatar alltid på mig att tvätta händerna ordentligt.

Jag brukar tänka på coronaviruset och hålla mig uppdaterad för jag tycker det är intressant och spännande. Jag är inte orolig för mig egen del men för till exempel min mormor och pappa, det skrämmer mig för mormor har ganska dåligt immunförsvar och hon är i riskzonen.

När jag blir orolig så brukar jag ringa till de jag älskar och lyssna på musik. Jag undrar inte så mycket för det mesta kan man hitta på folkhälsomyndighetens sida.

Jag tycker att det var bra att corona ändå kom för nu hjälper människor varandra och de sjunger med varandra från balkongerna. Det har fört människor närmare varandra och utsläppen har minskat enormt mycket.

Men det blir ganska långtråkigt hemma och jag får inte träffa mina vänner, när jag är hemma brukar jag prova nya hobbies och baka är jättekul!

Text: Eline, klass 6, Värmland

Coronaviruset

Min, som så många andras, vardag har förändrats på grund av coronaviruset. Mina träningar har slutat, många av mina cuper har blivit inställda eller blivit uppskjutna.

Men det jag har märkt mest är att jag inte får träffa min mormor, morfar eller farmor och farfar. Jag tänker nästan hela tiden på corona. Jag tror det blir så för att nästan allt just nu handlar om viruset. Jag är inte rädd att jag ska få det eftersom jag är frisk men om min mormor och morfar eller farmor och farfar skulle få viruset skulle det vara mycket jobbigare och jag vet inte om de skulle överleva för de tillhör riskgruppen.

Om man är rädd skulle jag  tipsa om att prata med någon vuxen du litar på.

Jag tror det bästa vi kan göra just nu är att följa Folkhälsomyndighetens tips.

Jag gjorde en väldigt rolig aktivitet för ungefär en vecka sedan. Jag spelade snöbeachvolleyboll utomhus. Det är vanlig beachvolleyboll fast skillnaden är att det är snö där man spelar istället för sand.

Text och foto: Maria, klass 5, Västerbotten

Corona förstör allt

Min vardag har inte förändrats så mycket. Mina träningar är inställda och cuper med. Jag tänker mycket på det eftersom man kan inte träffa folk utan att man pratar om corona. Jag tänker också på att min farmor, farfar, mormor, morfar och pappa är med i riskgruppen.

Jag tycker synd om de som är med i riskgruppen eller känner någon som är med. Det är väldigt störigt att behöva ändra på sin vardag för ett dumt virus. Man vill bara att viruset ska försvinna nu till påsk. Detta kommer bli den tråkigaste påsken någonsin.

Text: Inez, klass 5, Skåne

Corona i hemmet

Detta är mina hemma-aktiviteter. Först vaknar jag klockan 10:00 och går upp och ska äta frukost. Jag gör en riktigt god frukost och tar all tid i världen när jag äter frukosten. 

Efter jag har ätit frukost sätter jag mig och ser på tv med min familj och pratar om vad vi ska göra idag. Sen så sätter jag mig och spelar med kompisar på ps4. Vi spelar i några timmar tills mamma kommer och säger till mig att vi ska spela lite familjespel. 

Jag och min familj spelar i en till två timmar. Efter det målar vi lite och kör hänga gubbe. Efter det brukar vi laga mat med varandra. Sen så äter vi maten och ser på film samtidigt. När vi har ätit så tar vi fram chips och godis och ser på film.

Text: Theo, klass 6, Värmland

Många klasskompisar är hemma

Hej!                                                                                                                                                                           

Alla pratar bara om viruset så många blir mer rädda . Många har slutat komma till skolan. I vår klass är vi 21 stycken men hela veckan har vi varit cirka 9 eller ännu färre elever. Men en bra sak är att många börja tvätta händerna mer än förut.

Ha en bra dag!

Text: Marita, klass 3, Sörmland

Berättelse från viruslandet

Det här är hur covid-19 har ändrat min vardag. Jag får inte gå på bio eller umgås med min släkt för de flesta är riskgrupper. På skolan är tallrikarna upp och ner. Det är inga utlandsresor så våra semesterplaner att åka till Danmark kanske inte blir av.

Det blir mindre förkylningar/magsjukor för att vi träffar mindre folk och tvättar händerna oftare därför blir man torr om händerna då används mer hud/handkräm. Handlar/shoppar mer sällan för att undvika att bli sjuk. Det är nästan bara corona på nyheter och tv och jag tycker det är irriterande fast det är jättefarligt för äldre. Miljön förbättras men till ett högt pris med människors jobb. Trots allt jobbigt så kan man spendera mer tid med familjen.

Text: Adam, klass 5, Västerbotten

Stoppa corona!

Jag vill att alla ska hjälpas åt att stoppa coronaviruset för jag vill inte att folk ska bli smittade och bli sjuka eller dö. Jag vill stänga skolorna ifall någon blir smittad. Och jag vill att folk ska vara hemma och inte åka till butiker. Men jag tycker att man kan köpa mycket väldigt snabbt.

Text: Dante, klass 3, Sörmland

Corona time

Det är drygt att jag inte kan gå i skolan som vanligt nu när jag varit lite snorig bara. Men man måste följa reglerna om corona, annars bryr jag mig inte så mycket om själva viruset. Men det är tråkigt att människor blir sjuka och dör. Det är även tråkigt att många blir av med sina jobb, inte kan betala sina räkningar och köpa mat till sina barn. Det är även väldigt jobbigt för de som bor på gatan. Jag hoppas att regeringen kommer hjälpa dessa människor mer.

Text: Emil, klass 6, Värmland

Jag är lite rädd

Min vardag har förändrats lite, jag får inte träffa min farfar vi går aldrig på restaurang längre eller tar taxi när min familj ska hem från kompisar. Det är inget annat på nyheterna än corona så jag har slutat kolla på tv. 

Jag vill inte att skolorna ska stänga eller att affärer ska gå i konkurs. Alla sporter är annorlunda som gymnastiken där får vi ta med en yogamatta och träna utomhus och göra intervaller och styrketräning och på tennisen får vi inte göra alla lekar för då står man för nära varandra i ledet. 

Jag tänker ganska mycket på corona det är svårt när alla lärare är sjuka och vi får ha vikarier hela tiden som inte vet vad de ska göra för att de har fått reda på att de ska vara vikarier för fem minuter sedan. 

När jag är rädd för corona brukar jag tänka på andra saker och vara med mina kompisar. Jag undrar om viruset kommer smitta alla och hur stor risk det är att få corona och om Sverige kommer behöva gå i karantän. 

En bra sak med corona är att jag och min familj hade en virtuell middag med mina kusiner som bor i Stockholm så corona hjälpte oss att komma på en bra idé även fast de skulle ha kommit till oss över påsklovet. Om man är hemma från skolan kan man träna mag-övningar och man kan också hoppa studsmatta .

Text: En femteklassare från Skåne