Frågor och svar om corona

frågor och svar om corona

MiniBladet har fått in massvis med frågor om coronaviruset från elever i hela landet.

 

Henrik Widegren är öron- näsa- halsläkare. Han sitter med som expert i SVT:s tv-program ”Fråga Lund”. Här svarar han på några av de mest ställda frågorna.

 

 

 

 

Har du en fråga du vill ha svar på kan du skicka in den i vårt formulär om corona.

Jag har pollenallergi, är det farligare då om man får viruset, och hur vet jag att det inte är coronan jag nyser av?

Frågan kommer från Linnea från Eskilstuna 

 

Viruset är inte farligare för en person med pollenallergi.

Och hur vet du om du har pollenallergi eller coronan? Om du vet om att du har pollenallergi och du får dina vanliga symptom, till exempel att näsan och ögonen kliar och rinner, så är det förmodligen pollenallergi. Men om du istället får hosta, feber, ont i halsen och tappar luktsinnet, så är chansen större att det är en coronainfektion.

Varför är det mest äldre som ligger i riskgruppen?

Frågan kommer från elever från Eslöv

 

– Äldre människor har ofta inte lika starkt immunförsvar, eller lika starka lungor som yngre. Så en ung person kan få en infektion som kroppen klarar utan problem. Men om en gammal människa får samma infektion kan hen bli mycket sjuk och behöva hjälp, till exempel med att andas.

Kan man få det igen när man haft det och när de kommer på ett botemedel.

Frågan kommer från William, Sunne

 

Om du smittas av coronaviruset, så kommer kroppen att bilda antikroppar mot det. Antikropparna gör att kroppen har ett starkt och bra försvar mot viruset om du skulle stöta på det igen. Så man kan bara bli sjuk en gång av det här coronaviruset.

Det är jättesvårt att säga när det kommer en medicin. I vanliga fall tar det flera år att utveckla ett nytt läkemedel. Men ett vaccin, som kan förebygga covid-19, kan komma inom ett år.

Vilka skador kan man få i kroppen av coronaviruset?

Frågan kommer från Anastasia från Malmö

 

– De flesta som blir smittade av coronaviruset får inga större skador på kroppen. De hostar, får feber, ont i halsen och tappar luktsinnet. Men det är tillfälliga skador som kroppen lagar, och man blir frisk igen.

Men har man otur kan lungorna bli så inflammerade att man får svårt att andas. Då kan man behöva ligga i en respirator, en andningsmaskin, tills man blir frisk igen.

Kommer det komma en så kallad “andra våg” och hur den blir?

Frågan kommer från Thea från Umeå

 

– Många pandemier kommer i två eller flera vågor. Först kommer en våg av det nya viruset på vårvintern och många blir sjuka. Då börjar folk tvätta händerna bättre och inte vara så nära varandra, och sedan blir det sommar och folk tar semester och är utomhus mycket. Då sprids viruset långsammare.

Men alla har inte fått viruset och bildat antikroppar mot det. Så när hösten sedan kommer och folk börjar träffas igen, så kan viruset börja sprida sig snabbare och bilda en ny våg.

Hur vet man att man har corona? Att man har hosta och feber är väl inte samma sak?

Frågan kommer från Leia från Malmö

 

– Det stämmer. De vanligaste orsakerna till hosta och feber är vanlig förkylning och influensa.

Men om man just nu får feber, hosta, ont i halsen och svårt att känna lukt och smak, så är risken stor att man har coronavirusinfektion, eller covid-19 som sjukdomen heter. Men man kan bara vara säker om man gör ett coronatest.

Kan viruset utvecklas framöver och bli värre än det är idag? Att man kanske kräks och så?

Frågan kommer från Måns från Malmö i Skåne

– Virus kan alltid utvecklas. Det kallas för att viruset muterar. Men eftersom det här coronaviruset mest attackerar våra luftvägar, alltså näsan, svalget och lungorna, så är risken liten för att viruset utvecklas så att man kommer att börja kräkas av det.

Hur sprids coronaviruset?

Frågan kommer från Anton från Umeå i Västerbotten

– Coronaviruset sprids genom droppsmitta. Det betyder att viruset finns i små droppar av spott och snor, som far iväg när vi hostar och nyser.

Men det sprids också via kontaktsmitta. Då smittas man genom att ha viruset på sina händer och rör vid en annan person. Den personen får då viruset på sina händer, och pillar sig kanske i näsan, och blir smittad.

Varför köper folk så mycket toalettpapper? Vad har det med coronaviruset att göra?

Frågan kommer från Jeff från Lomma i Skåne 

 

– Det är en väldigt bra fråga, som hela världen funderar på. Antingen är det så att folk tror att de ska bli utan toapapper när de sitter i karantän, och därför vill samla på sig. Eller så tror folk att coronaviruset finns i rumpan och att man kan torka bort det med mycket toapapper. Men det är fel!

Varför är det just från djur som mus, fladdermus och hundar som smittan kommer?

Frågan kommer från Mohamad från Sunne i Värmland

– Många virus som finns hos människor finns även hos djur, till exempel fåglar, grisar och fladdermöss. Man säger att de här djuren är reservoarer för viruset. Så länge viruset bara kan smitta ner djuren är det inte farligt. Men om ett virus förändras så att det kan komma in även i människor och få människor att smitta varandra, så kan det bli en epidemi.