Forskare vill veta mer om helikopterföräldrar

Just nu deltar tusentals föräldrar i tio olika länder i en studie om så kallade helikopterföräldrar.

För lite mer än tio år sedan gjorde helikopterföräldrarna entré i svenska medier. På tidningssidorna uppmärksammades föräldrar som inte släpper på ansvaret när barnen blir äldre.

Helikopterföräldrar hovrar ständigt över sina barn, på jakt efter nya sätt att underlätta livet för dem. Oavsett om det gäller att göra läxorna, boka en tandläkartid eller ordna en jobbintervju.

Nu vill forskare i tio länder ta reda på varför vissa föräldrar blir helikopterföräldrar och hur vanligt det är. Föräldrar i bland annat Kroatien, Schweiz, Australien och Sverige deltar i studien.

En av forskarna bakom studien är Terese Glatz, forskare i psykologi vid Örebro universitet.

– För de flesta föräldrar är det naturligt att ta ett steg tillbaka när barnet blir äldre, men för vissa är det här svårt. Vi vill ta reda på orsakerna till att vissa föräldrar är överbeskyddande. De vill väl men det blir ibland fel, säger hon i ett pressmeddelande från Örebro universitet.

Totalt deltar cirka 400 föräldrar från varje land genom att svara på en enkät. Gemensamt för föräldrarna är att de har barn som går sista året på gymnasiet.

– Det är en intressant ålder. Speciellt med tanke på att vi gifter oss allt senare, bor hemma längre och pluggar. Vuxenlivet blir förskjutet, säger Terese Glatz.

Text av Felicia Green

Fler Artiklar