Gör barnen till världsmedborgare och bejaka mångfald!

Skanör Falsterbos Montessoriskola är en av många skolor som jobbar för en internationalisering. För dem är det viktigt att visa att julfirandet kan se ut på många olika sätt.

Vi har många barn pannorlunda julå skolan som har en förälder med utländsk bakgrund och det ska vi lyfta fram och vara stolta över! I morse när jag möttes av ett konstverk i kapprummet med en jultomte som inte bara på svenska säger god jul, utan nu även på alla språk som finns representerade bland barnen blev jag glad.

På vår årliga julbasar spelades inte bara svensk musik utan även julmusik från andra delar av världen. Föräldrar med utländsk bakgrund bjuds även in för att berätta för barnen om deras andra hemland och deras traditioner. Att hela tiden så små frön för att påminna och visa att vår skola står för mångfald, tolerans och att vi alla är olika är jätteviktigt.
Vi arbetar även aktivt med att kontakta föräldrar på skolan som är nyinflyttade. Känslan av att vara helt ny i ett sammanhang kan de flesta relatera till. Därför får nu alla nyinflyttade familjer ett samtal från en representant ur skolans föräldraråd där de hälsas välkomna och kanske får lite tips om lokala aktiviteter för barnen, föräldraträffar osv.

Det är också viktigt att stärka banden mellan de familjer som finns representerade på skolan. På Montessori engagerar sig familjerna genom bland annat städdagar, julbasar och loppisar. Genom att vi stärker banden till våra barns kompisars familjer så är det så mycket lättare att hantera situationer som uppstår mellan barnen och förebygga utanförskap.

/ Catharina Bergelin, aktiv i Skanör Falsterbo Montessoriskolas föräldraråd.

Fler Artiklar