Gör en egen flanotavla

flanotavla

En flanotavla kan man ha mycket kul med. Och det är inte bara på förskolan som den kan vara ett hjälpmedel för att främja tal och skrift. Det fina är att det varken är särskilt dyrt eller svårt att skapa en egen tavla att ha hemma i barnkammaren.

Du behöver:

  • En tavelram, ju större desto bättre. Att fynda en billig ram på loppis är ett tips.
  • Tapetklister
  • Linjal
  • Kardborreband
  • Ett lite luddigt tyg. Vi har använt oss av ett vitt fleecetyg. Ett tips är att ta med dig ett kardborreband till tygaffären och testa innan du köper så att du ser att bandet fäster på tyget.

Så här gör du:

Klipp till tyget så att det är lite större än ramen du ska använda dig av. Pensla tapetklister på pappskivan som sitter i ramen (är det ett motiv på skivan limmar du fast tyget på tavlans baksida för att undvika att motivet lyser igenom). Stryk ut eventuella luftbubblor med en linjal och häfta fast tyget på pappskivans baksida. Sätt tillbaka pappskivan i ramen. När klistret har torkat är tavlan redo att användas.

På baksidan av motiven du vill sätta fast på tavlan fäster du en bit kardborreband. På loppis kan du köpa billiga barnböcker, klipper du ut sagomotiven har du en flanosaga! Väljer du sedan att laminera dina foton, namnlappar eller sagomotiv så får du dessutom hållbara lappar till din tavla.

Fler Artiklar