Så kan du gå på svampäventyr i din närmiljö

Svampkonsulent Helena Lindgren har precis hittat favoritsvampen mandelriska. Foto:Privat

Årets svampsäsong är i full gång. Svampkonsulenten Helena Lindgren tipsar om hur du får till ett lyckat svampäventyr med barn.


Bör jag ta med mig barn ut på svampjakt, eller kan det vara farligt?

– Det tycker jag absolut och då inte bara för svampens skull utan för att träna barnen att vara i och visa respekt för naturen. Har du barn som fortfarande stoppar saker i munnen måste du så klart hålla uppsikt.


Vilka svampar kan jag lära mitt barn att plocka?

– För att göra utflykten extra spännande behöver ni inte enbart fokusera på matsvampar. Även om det är giftig svamp som ditt barn tar i så är det ingen fara. För att du ska bli förgiftad måste du få ner svampen i magen. Svampar som barn brukar tycka är roliga kan till exempel vara röksvamp, fräcka fingersvampar i olika färger och soppar som ändrar färg när du skär i dem. Känn, titta och lukta på svamparna. Det finns svampar som luktar både marsipan och kräftskal!


Vad ska vi ta med oss när vi ger oss ut?

– En lupp är kul. Har svampen nät på foten eller kanske prickar? Hur ser larven du hittade inuti svampen ut på nära håll? Sedan så klart kläder efter väder, vatten och kanske något att knapra på. En svampbok kan vara spännande att titta i. Jag tycker att Lilla svampboken men även Nya svampboken är toppenbra. Hittar ni en svamp som ni inte känner till kan ni skicka in ett foto av den till en svampgrupp. Jag är moderator för gruppen svamp-klapp på Facebook. Vi får ofta in svampfrågor från förskolor och de får ofta väldigt utförliga och roliga svar tillbaks.


Om jag plockar och hittar matsvamp har du några tillagningstips som tilltalar barn?

– Något som brukar vara populärt är knaperstekt ostronmussling. Jag brukar dra den i skivor och steka tillsammans med smör eller olja. Steker du länge försvinner det slibbiga och känslan av en snigel i munnen försvinner. Ostronmusslingen brukar jag sedan servera som snacks som barnen kan pilla i sig med fingrarna. Ett annat tips är att mixa soppan eller svampsåsen i slutet så att smaken finns där men att konsistensen blir en annan. Något annat som brukar vara uppskattat bland barn är svamplasagne.


När är det bäst att ge sig ut på svampjakt?

– Nu bor jag i Skåne men jag plockar svamp året runt. Och för att hitta spännande svampar att titta på behöver du inte ens ta dig till ett skogsområde. Har det bara regnat lite så kan du gå på svampäventyr längs en cykelbana.



Text: Anna Hultberg

Så kan du gå på svampäventyr i din närmiljö
Svampkonsulent Helena Lindgren går på stolt fjällskivlingsjakt längs Östersjöns strandängar. Foto: Privat

Fakta: Helena Lindgren

Yrke: Förskolekock och svampkonsulent som hittas på stoltafjellan.se

Favoritsvamp: Jag har så många! Men en favorit är mandelriska, den smakar skaldjur!

Bästa svampminne: Det var när jag var barn och jag var ute och åkte med mina föräldrar. Jag började bli åksjuk och precis då tvärnitar bilen. Vi hade kört förbi en kohage som var proppfull med champinjoner. Så där gick vi i ösregnet och plockade. Åksjukan var som bortblåst! 

Det bästa med svampplockning: Förväntningarna, jakten, upptäckten och maten!

Drömsvamp: Det hade varit kul att få syn på en bombmurkla någon gång. Den är fridlyst och går inte att äta men är väldigt vacker.

Höstens tips: Vill du och din familj lära dig mer om svamp? Kontakta då en svampkonsulent i din närhet. Flera av dem håller i kurser för just barnfamiljer. På Svampkonsulenternas riksförbunds sajt hittar du kontaktuppgifter till svampexperter i Sverige.

Länk till svampkonsulenterna:  https://svampkonsulent.se/kontakta-en-svampkonsulent/

Fler Artiklar