Skolelever blir reportrar

Brian Bui, Rami Ismail, Mehmet Culum och Taha Fakhro på Sofielundsskolan i Malmö är beredda att ge sig ut på skräpjakt. FOTO: Sonia Ghadirian

Under våren har MiniBladet drivit ett pilotprojekt med skolor i Malmö och Svedala. Barnen har fått bli lokalreportrar och har skrivit om vad som händer i deras omgivning.

– Det ger dem en chans att berätta om sin vardag, säger Maria McShane som är ansvarig utgivare och MiniBladets grundare.
Tillsammans med en av MiniBladets journalister, Lotte Lannerberth, har hon besökt Sofielundskolan i Malmö, samt Kyrkskolan och Roslättskolan i Svedala.

Eleverna har fått en genomgång av MiniBladet samt en lektion i konsten att skriva en artikel. Därefter har eleverna fått jobba själva med hjälp av sina lärare. Vid ytterligare ett till två tillfällen har Maria McShane och Lotte Lannerberth besökt klassen för att hjälpa eleverna att välja rubrik, ingress och få ihop texten till en artikel.

 

Margareta och kören sjunger ”Vi e i Malmö”.Tanken med projektet är att barnen ska bli vana att följa nyheter från den stora och lilla världen. Och att de ska känna att deras röst räknas i samhället. När eleverna på Sofielundsskolan fick veta att deras artikel var redo att publiceras föreslog en av eleverna att de skulle sätta sig ner och skriva en artikel om idrottsdagen.
– Det är precis detta vi hoppades på – att eleverna ska se möjligheter och bli sporrade. Så här vill vi jobba med barns läs- och språkutveckling, säger Maria McShane.

 

 

Maria McShane berättar om MiniBladet.Hon är nöjd med pilotprojektet så här långt.
– Vi har lärt oss hur vi kan hjälpa lokalreportrarna och deras lärare på ett bättre sätt. Det här projektet kan bli riktigt bra, säger McShane som planerar att utveckla projektet under höstterminen.

Här kan du läsa några av barnens artiklar:

Jobb gav belöning

Alla tvåor kom igen!

Skola utan matsal

Lek på schemat

Elever gör musmos på scen

Fler Artiklar