Skolvalet ger eleverna en röst  

I höst ska tusentals elever rösta i skolvalet. Syftet är att arbeta demokratistärkande.

Under några veckor i augusti och september kommer vallokaler att ställas i ordning på högstadie- och gymnasieskolor runt om i landet. Vallokalerna är precis som riktiga vallokaler med valsedlar, skärmar och urnor.


Efter att alla röster har samlats in väntar en valvaka som sänds under skoltid den 12 september. Både valvakan och skolvalet anordnas av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

–  Det är ett demokratistärkande uppdrag. Eleverna får testa på hur det går till att rösta och blir medvetna om att de har en röst som de kan använda, säger Rebecka Hinn som är uppdragsledare för skolvalet. 


Hon säger att en viktig aspekt av skolvalet är att sätta i gång en dialog om demokrati på skolorna.

 – Man kan anordna debatter i klassrummet och bjuda in olika politiska partier. Det är även ett tillfälle att lära sig hur man kan diskutera svårare ämnen där man kanske tycker olika.


Förra valet redovisade över 1 500 skolor sina röster. Hittills har 900 skolor anmält sig till årets skolval.  

– Vi vill nå ut till alla högstadie- och gymnasieskolor. Vi har en extra satsning på särskolor och skolor i socioekonomiskt utsatta områden, och vill även nå friskolor och gymnasieskolor med yrkesprogram. Det beror på att de har deltagit i lägre grad i tidigare skolval.

Text av Felicia Green 

Fler Artiklar