Sociala medier populärt även bland yngre

Porträtt, Internetstiftelsen

Nio av tio lågstadieelever har använt sociala medier de senaste tolv månaderna. Det visar Internetstiftelsens senaste kartläggning av svenskarnas internetanvändning. 


För första gången någonsin har barn 8-11 år intervjuats om vilka sociala medier de har använt det senaste året. Det visar sig att 92 procent de yngsta internetanvändarna har använt sig av sociala medier de senaste 12 månaderna. Sex av tio elever på lågstadiet använder sig dessutom av sociala medier varje dag.


Användningen av sociala medier är hög i samtliga skolåldrar. Från mellanstadiet och uppåt har mer eller mindre samtliga elever använt sig av sociala medier det senaste året. Nästan samtliga högstadieelever använder sig av sociala medier varje dag.

– Mellan- och högstadieeleverna säger att det känns ungefär lika lätt att prata i text som det gör att prata i verkliga livet, säger, Måns Jonasson, Internetstiftelsens digitala strateg, när han presenterar Internetstiftelsens stora undersökning.  


De sociala medier som barnen använder mest är Yoututbe, Tiktok och Snapchat. Youtube är populärast bland de yngre barnen medan Snapchat är populärast bland gymnasieeleverna. 


Text av Anna Hultberg

Tips! Årets stora rapport från Internetstiftelsen bjuder på spännande läsning. Läs rapporten i sin helhet!

Fakta: Svenskarna på Internet i siffror

  • Nio av tio svenskar använder internet varje dag. 
  • Mer än var tredje internetanvändare delar inlägg i sociala medier för att uttrycka sin åsikt
  • Bland skolbarn följer 7 av 10 någon så kallad streamer, influencer eller youtuber på nätet
  • När unga konsumerar samhällsnyheter sker det framförallt på Youtube
  • 1 av 5 skolelever känner stor oro för att det de läser på nätet inte är sant

Källa: Svenskarna och internet 2021, Internetstiftelsen

Fler Artiklar