Skådespelaren och programledaren Sanna Bråding har kommit ut med Veganboken, en bok både för nybörjarveganen och för den som ätit växtbaserat under en längre tid. Hon har själv ätit växtbaserat till och från sedan tonåren och är idag helvegan.
– Det här är en bok som jag känner fyller ett hål på marknaden och som jag haft inom mig väldigt länge. Det här är den boken som jag hade älskat att ha när jag var ny på vegankost, säger Sanna Bråding.
Veganboken är en receptbok och en guide till vegankost i ett. I boken varvas recept med kapitel som ”Första stegen mot en växtbaserad kost”, ”Näringslära för växtätare” och ”Vegan och barn”. Bland recepten finns allt från långkok och stroganoff till marockansk tofugryta och krämiga jordnötsnudlar. Det finns också ett råvaruregister och ett veganskt A till Ö för nybörjaren. Men boken är också tänkt som en ”go to” för de som redan är veganer.
Med Veganboken vill Sanna Bråding inspirera och visa att vegansk matlagning inte är så komplicerad.
– Du behöver inte kalla dig vegan eller börja äta vegankost sju dagar i veckan. Du kan börja med att bara sluta äta kött slentrianmässigt och ta ett första steg mot att äta mer växtbaserat. Både barn och vuxna behöver vänja sig, för magens och smaklökarnas skull men också för hjärnan. Det tar tid att bryta en vana så man ska inte vara för hård mot sig själv. Börja med att äta veganskt en dag i veckan, så att det inte blir en för stor grej.
All mat i boken har hon lagat och fotograferat själv.
– Inget är stajlat eller retuscherat. Jag vill att folk ska känna att ”det här ser ju ut som mitt middagsbord, det här kan jag också göra”. Recepten i boken är enkla och näringsrika och de flesta tar inte mer än 30 minuter att laga, säger Sanna Bråding.
– Den här maten lagar jag som ensamstående med två barn. Barnen äter maten, jag har tid att laga den och det kostar inte mer än att äta kött.
Sanna Bråding har ätit växtbaserad kost till och från sedan 90-talet. Men när hon väntade sitt första barn för sex år sedan gick hon över till helt vegansk kost.
– Jag kände att det inte var hållbart att inte äta veganskt, varken för mig själv, planeten eller djuren. Jag hade tillräckligt med kunskap och kände väldigt starkt att jag vill att mina barn ska få växa upp med vegankost.
När det kommer till barn och vegankost går diskussionerna ofta högt i ämnet och föräldrar som väljer att ge sina barn en växtbaserad kost blir många gånger kritiserade.
– Det handlar om kunskap. Alla aminosyror, proteiner och ämnen vi behöver finns i veganmaten. Det enda du behöver tänka på är B12 och D-vitamin. D-vitamin får alla barn i Sverige som tillskott och B12 kan du äta som ett tillskott men även få i dig genom berikade livsmedel, säger Sanna Bråding.
Hon fortsätter:
– Diskussionen kring vegankost och kött blir så lätt polariserad och jag vill verkligen skriva en bok för att det inte ska vara så. Vi ska inte peka ut någon, ”vad dålig du är som inte äter kött” eller ”vad bra vi är som är veganer”. Alla är välkomna.
Tre tips till barnfamiljen som vill testa att äta veganskt
- Börja med en vegandag i veckan
- Byt ut köttfärsen till vegofärs men använd samma kryddor som vanligt.
- Läs på och våga testa!
Linsgryta med kokos och tomat
Detta är ett av Sanna Brådings recept ur Veganboken.
Ingredienser, 4 portioner
- 2 gula lökar
- 6 klyftor vitlök
- 1 zucchini
- 3 morötter
- 1 röd chili
- olja till stekning
- 4 dl torkade röda linser
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 pkt krossade tomater (ca 400 g)
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- salt att smaka av med
- 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 citron
- ris för 4 personer
Till servering: Tomat eller gurka
Gör så här:
- Hacka och stek 2 gula lökar, 6 klyftor vitlök, 1 zucchini, 1 chili och 3 morötter i olja i en gryta (skär bort kärnhuset på chilin om du inte vill ha rätten så het).
- Häll över 4 dl torkade röda linser, 5 dl vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar, 1 pkt krossade tomater, 1 burk kokosmjölk, salt och 0,5 tsk peppar och koka ihop i ca 20 minuter så allt mjuknar.
- Pressa över 1 citron. Smaka eventuellt av med mer salt och servera med ris och någon god grönsak.