Bra barnböcker om döden

Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson, Anna-Clara TidholmVi har sorg i familjen och jag skulle behöva tips på böcker som handlar om döden. Gärna sådana som vänder sig till lite olika åldrar. Jag har barn mellan tre och elva år.

Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm
Prisbelönt bilderbok om det åldrade marsvinet herr Muffin, som en morgon inte orkar gå upp som vanligt. Han har ont i magen, men veterinären kan inget göra. Den lilla ägaren, barnet, skriver kärleksfulla brev till honom och bearbetar på så vis sin sorg över det som komma skall. 3-6 år.

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta av Grethe Rottböll
Boken handlar om en liten pojkes sorg och saknad efter att ha mist sin pappa. Så småningom upptäcker han att det känns lite, lite bättre när han tänker på honom och saker de upplevt tillsammans. Han gör en egen bok, där han sätter in foton, ritar och skriver om sina minnen av pappa.
3-6 år.

När pappas farmor dog av Farzad Farzaneh och Viktor Gårdsäter
Många barn känner igen Farzad från barnprogrammet Bolibompa. I den här finstämda fotobilderboken har Farzads farmor gått bort, och han tar med sin lille son, Frank, till hennes lägenhet för att ta hand om hennes saker. 3-6 år.

Så känns sorg av Mattias Danielsson m.fl.
Det här är en faktabok där barn berättar om sin sorg. De sätter ord på känslorna som finns efter att ha förlorat en närstående, ett älskat husdjur, sorgen vid föräldrarnas skilsmässa eller en bästis som sviker. Vi får läsa om vad som händer i kroppen vid sorg och på ett uppslag i slutet av boken svarar en psykolog på frågor om sorgearbete. 9-12 år.

Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring
En kapitelbok om livet, döden och kärleken. Vi möter Nisse, 11 år, vars mamma nyligen dött och som känner att livet förvandlats till oturslivet. Familjen består nu av Nisse, hans pappa och den sprallige lillebrodern på två år. Och inte att förglömma – den gröna leguanen, Harry, som Nisse börjar prata med om sina livsbetraktelser och sin sorg. Det blir en tröst, ett sätt att bearbeta det svåra. 9-12 år.

Fråga gärna på ditt bibliotek efter fler boktips på detta ämne!

Boktipsen är framtagna av Charlotta Westerberg, barn- och ungdomsbibliotekarie på Limhamnsbiblioteket

Fler Boktips