Kompisboken av Lin Hallberg

Kompisboken av Lin HallbergKlara får en kompisbok av sin mormor. Den är i blå sammet med ett rött hjärta på. Mormor tycker att Klara ska intervjua sina kompisar och skriva om dem i boken. Mormor vet inte att Klara inte har några kompisar. Hon är inte direkt mobbad men det är som om hon inte finns.

Klara vet inte riktigt vad hon ska göra med sin kompisbok – hon kan ju inte använda den som det är tänkt. Istället börjar Klara skriva om klassen och sina klasskamrater. Klara är kanske osynlig för de andra barnen men hon har full koll på allt som händer i klass 4A.

Hon skriver om Auriel, den snygga men inte särskilt trevliga tjejen som alla killar vill vara ihop med. Hon skriver om Kemal, den tuffa killen som hör i hop med Auriel och styr killarna i klassen med järnhand. Hon skriver om Anton, den nya killen som inte bryr sig om hur det brukar fungera i 4A. Han som blir kär i Auriel, utmanar Kemal och vänder upp och ned på allting.

Kompisboken är en riktig bladvändare om kärlek, kompisar och makt i en helt vanlig mellanstadieklass.

Kompisboken är första delen i serien om Klara och hennes klass. Vi får även fortsätta att följa Klara och hennes klass i de följande delarna Bästisboken, Svikarboken och Kärleksboken.

Tipset är skrivet av Anne Jönsson vid Stadsbiblioteket

Fler Boktips