Tips på flyttböcker

Tim och Pico flyttar av Anke Wagner

Tim och Pico flyttar av Anke Wagner
Tim är nervös. Han ska flytta med mamma och pappa. De säger att det kommer att bli spännande. Men Pico, Tims gosedjur vill inte flytta. Fast han kan ju inte stanna kvar själv.
Vilken tur att han har Tim! En fin och känslig bilderbok om att flytta och förändras.
Från ca 3 år och uppåt.

 

De nya flodhästarna av Lena Landström
En bilderbok om hur det kan kännas att komma till ett nytt ställe och hur svårt det kan vara att hitta sin plats. Det är vad en flodhästmamma och hennes barn upplever när de kommer till stranden där de andra flodhästarna bor.
Från ca 3 år och uppåt.

 

Fiffi vill inte flytta av Tomas Schmid
Fiffi går i tvåan och trivs jättebra i den lilla lägenheten där familjen bor. Ibland pratar mamma och pappa om att det vore bra att hitta en större bostad, men det vill inte Fiffi alls höra talas om. De trivs ju så bra där de bor och hon vill absolut inte byta skola! Men mamma och pappa ger sig inte…
Kapitelbok från ca 6 år och uppåt.

 

Leyla och Cocos ensammast i världen av Henri Gyllander
Leyla och hennes pappa har flyttat till ett hus i utkanten av staden. Cocos, Leylas osynliga kompis, är inte mycket till hjälp när allt plötsligt känns främmande och ensamt. Hon bestämmer sig därför för att leta efter en ny kompis, en som både syns och hörs. När Leyla går på upptäcktsfärd allra högst upp på husets tak händer något oväntat och molnen som skymmer utsikten från hustaket börjar äntligen skingra sig.
Kapitelbok från ca 6 år och uppåt.

 

Olle flyttar av Berit Åberg
Olle och hans familj känner att lägenheten de bor i börjar bli för liten och trång. Olles och brodern Leos rum är på tok för litet, blir lätt stökigt och Leo tycker inte det är kul att Olle tar hans saker. En kväll meddelar föräldrarna att familjen ska flytta till ett radhus där pojkarna ska få varsitt rum. Alla utom Olle börjar prata om det nya huset… Vad tar man med sig? Vad lämnar man kvar? Olle känner sig till skillnad från familjen inte alls samma glädje över flytten., utan mest förvirrad och ledsen. Nej, han har bestämt sig, han tänker minsann inte flytta, han kommer vägra!
Bilderbok från ca 3 år och uppåt.

 

Vero hit och dit av Katarina Kieri
Markus vågar inte hoppas och tro att Vero ska bli hans vän den dagen han kommer in i klassrummet för första gången. Inga i världen kan nämligen vara så olika varandra som de två! När Vero en dag får reda på att hans pappa fått ett nytt jobb i en annan stad börjar deras vänskap att sättas på prov. Vero som är rejält trött på att flytta runt hela tiden bestämmer sig för att sätta stopp för flytten, och det från ett lite oväntat håll… Från ca 9 år och uppåt.

 

Tipsen är framtagna av Jenny Funestad, Stadsbiblioteket

Fler Boktips