Tre favoriter för de yngre läsarna

eddie och napparna

Eddie och napparna av Lisa Bjärbo och Jesús Verona
Eddie älskar sina nappar och han har inte bara en utan många och i många fina färger. Tanterna på bussen undrar om Eddie inte är för stor för napp men det tycker inte Eddie, han är alldeles lagom. Eddie vill ha sina nappar hela tiden och en dag föreslår pappa att Eddie ska ge bort sina nappar, kanske till tomten eller till kaninerna. Eddie vägrar och mamma och pappa försöker med allt möjligt för att få Eddie att sluta med sina nappar. Plötsligt en dag säger Eddie att han ske ge bort sina nappar på sin födelsedag och att han ska skicka dem till månen. Hur ska detta gå?
Det här är en mycket angenäm berättelse med hög igenkänningsfaktor för både stor och liten.

En dag med mormor: tåget hem av Cecilia Torudd
Mormor ska hämta Oskar på förskolan och de ska ta tåget hem, det blå tåget. Oskar har längtat och väl på tåget sitter ett gäng killar som har fötterna på sätet och mormor säger inget, det tycker Oskar är konstigt och inte nog med det så precis då Oskar ska trycka på knappen som öppnar tågdörrarna hinner en farbror före… Oskar blir arg och hur ska nu mormor lösa detta?
Det här är en trevlig bekantskap med vardagsspänning och det kommer fler delar om en dag med morfar, med farmor och med farfar.

Utflyktsbok för rim och ramsare av Åsa Lind och Anna Bengtsson
Det här är en fantastiskt fin bok om ett gäng barn som tar dig med på upptäcktsfärd i Lilla skogen genom fyra årstider, hela tiden rimmande och ramsande. Åsa Lind bjuder på ren skär lycka i sina rim och rytmen finns där hela tiden. Anna Bengtsson har illusterat som bara hon kan göra med sina underbara färger. Läs högt tillsammans och lek med orden! Den här boken lämnar ingen besviken.

Tipsen är skrivna av Karin Kronström vid Rosengårdsbiblioteket

Fler Boktips