Hur vet jag om min trettonåriga dotter har ett osunt förhållande till sin mobiltelefon?

Hur vet jag om min trettonåriga dotter har ett osunt förhållande till sin mobiltelefon? Sedan hon fick den surfar hon på den i princip från det att hon stiger upp till att hon somnar! 

Jag tror att det är viktigt att fundera på vad hon gör med mobilen. En välgrundad gissning är att hon kommunicerar med andra och roar sig på olika sätt. Inte särskilt ovanliga eller upprörande aktiviteter, med andra ord. Den som gav henne telefonen har försett henne med en fantastisk möjlighet att ha kontakt med vänner, att arbeta med sina relationer och sin identitet, i en ålder när det är det kanske viktigaste hon kan göra. Hon kan dessutom alltid komma undan från tråkiga stunder eftersom hon alltid har internet med sig.

För er andra kan det kännas tråkigt att det som telefonen kan ge henne verkar mer intressant än det ni kan ge henne. Men där får ni förhandla lite. Prata med henne, utan att vara fördömande. Förklara hur vuxna kan uppfatta att unga sitter med näsan i mobilen hela tiden och se om ni kan enas om något. Kanske kan telefonen laddas i hallen medan ni äter middag tillsammans? Eller under natten? Men det kan vara märkliga krav ur hennes synvinkel och då är det viktigt att lyssna på det.

Som jag ser det har det blivit en uppskruvad debatt om beroenden som inte har någon förankring i forskningen, så det behöver ni inte grubbla så mycket på. Däremot finns det ju folk i olika åldrar som behöver tänka på hur mycket de använder telefonen. Eller tv:n. Eller om de jobbar för mycket eller äter fel. Så jag tror att ni med gott samvete kan använda ert normala föräldraskap även i det här fallet.

Fler Elza Dunkels