Diversity Index Gala

 

Journalisten Alexandra Turku tar oss med på galan Diversity Index Gala. Galan hylla företag, organisationer och personer som jobbar för mångfald. Galan har funnits sedan 2012 och i år var MiniBladet en av de nominerade. 

 

Det är en typisk höstkväll i oktober med regnskur över Stortorget i Malmö, men inne på Malmö Rådhus blir det snabbt varmt av alla människor som samlats för årets Diversity Index Gala. Alla hälsas välkomna i en stor sal som pryds av porträtt över Sveriges många tidigare kungligheter, en tydlig kontrast mot kvällens tema om mångfald. Men stämningen är varm, många samtalar med varandra och det finns ett genuint intresse om att få höra varför alla har kommit hit.

 

Det som alla i  rummet har gemensamt är lågan att vilja förändra och att skapa utrymme för mångfaldens olika uttryck. Det är åtta priser som ska delas ut under kvällen i lika många kategorier: Etnicitet, funktionsnedsättning, kön, sexuell läggning, trosuppfattning, ålder, könsidentitet/könsuttryck och årets förebild. Som organisatörerna själva beskriver kvällen är det en samlingspunkt för att lyfta fram förebilder och uppmärksamma personer, företag och organisationer som bidrar till att motverka diskriminering och främja tolerans och rättvisa.

 

Prisceremonin hålls och organisationerna får alla berätta om sig själva och sitt arbete. TRIS – Tjejers rätt i samhället vinner i kategorin Kön och berättar om organisationens arbete för att försvara mänskliga rättigheter och varje individs rätt till att få göra egna val och bestämma över sin kropp och sitt egna liv. Deras aktiva arbete med hedersförtryck bland unga människor och förstahandsupplevelser som lämnar avtryck i sekundära trauman berör.

 

Sápmi Pride vinner kategorin sexuell läggning för sina arrangemang av samiska regnbågsfestivaler, och håller ett brandtal om vikten av att kunna få uttrycka sig själv precis som en är, och lyfter även minoritetsförtryck och den krassa förståelsen och brist på respekt för samer.

 

MiniBladet var detta året nominerad under kategorin ålder, där organisationen Maskrosbarn fick årets pris för sitt stödprogram för barn med föräldrar som lider av psykisk ohälsa eller missbruk.

Oavsett vinnare är det mäktigt att lyssna på allas dedikerade arbete som kräver ett engagemang på en personlig nivå, och flera uttrycker att det verkligen blir fint att samlas på det här sättet och att få dela med sig till andra som bryr sig. Det är svårt att gå ifrån denna ceremoni oberörd av alla eldsjälar som kämpar att göra tillvaron bättre för sina medmänniskor. Begreppet mångfald rymmer många olika kategorier, något där säkert alla känner någon som berörs eller berörs själv utav. Och att få vara med i denna process och till och med nominerad till ett pris är en ära och en påminnelse om att vi tar steg åt rätt håll.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandra Turku

Fler Krönikor