Är det ok att lura sina barn att det finns en tomte?

tomteHur ska man som förälder förhålla sig till jultomten? Gör man barnen förvirrade om man spär på myten om tomtar? Mina barn är tre och fem år. 

De flesta barn genomskådar myten om jultomten ganska tidigt i livet och behöver inte så mycket hjälp med det. En del barn blir väldigt rädda för jultomten, överhuvudtaget kan utklädda människor upplevas som skrämmande för barn eftersom det är svårt att se deras ansiktsmimik och därmed avkoda de sociala signalerna. Om ditt barn blir rädd skulle jag föreslå att du förklarar att det bara är en lek och att det är någon som ni känner väl som satt på sig en mask. Barnet kan få titta på masken och leka med den som ett sätt att förstå att det bara är just en mask. Man kan också be den som är tomte att bara ha kläderna på sig men inte tomtemask så att barnet ser vem tomten är.

Tycker barnen att det är roligt med tomten kan de väl få fortsätta att tycka det och glädjas åt det även om de säkert till viss del förstår att det hela är just en lek. Tids nog kommer de att avslöja det hela.

Om barnet får en utvecklad rädsla för utklädda människor, så pass att det blir skrämmande med alla typer av utklädda figurer, att gå på maskerad etc kan det betraktas som en specifik fobi och då kan behandling vara aktuellt. Denna sorts rädsla kan finnas hos både barn och vuxna och går utmärkt att behandla med kognitiv beteendeterapi (KBT) som har visat sig vara en mycket effektiv behandling. Vill du hitta en psykoterapeut i närheten av var ni bor kan du göra det på www.kbt.nu.

Fler Liv Svirsky