Är det ok att släppa lite på kraven vid matbordet under tuffa perioder?

matkaosVår son är nyss fyllda tre år. Från att ha ätit i princip allt har han börjat krångla med maten. Detta gör att vi inte orkar strida om småsaker, vill han inte äta skalken på brödet (som är mjuk och lättuggad) så skär vi bort den osv. Ibland kan jag bli rädd att vi gör oss själva en otjänst. Borde vi vara hårda redan nu för att lägga grunden till ett bra beteende vid köksbordet? Eller är det ok att släppa lite på kraven i tuffa tider?

 

Generellt kan man säga att om man verkligen vill uppnå ett visst mål så är det bra att vara så konsekvent som möjligt. Har man till exempel som mål att ens barn ska äta precis allt som serveras, ja då kanske man inte kan göra några avsteg. Livet med barn är dock sällan så enkelt eller svartvitt att man klarar att vara konsekvent på särskilt många områden. Istället får man försöka vara lite pragmatisk och ”välja sina strider”. Just maten är dessutom ett område där det kan vara trist att hamna i allt för många bråk.

Med allra största sannolikhet kommer er son att i takt med att han blir äldre, äta mer mat, testa fler rätter och smaker. Han kommer även att påverkas av vad hans kompisar och andra människor äter och i slutänden själv bestämma vad, när och hur mycket han äter. Det betyder att risken att ni nu skapar något som blir ohållbart i längden inte är stor.

Ett förslag är att ni föräldrar bestämmer er för några saker kring maten som ni tycker är viktiga och som ni håller hårt på och i övrigt kan ni vara flexibla utifrån hans vilja och önskemål. Saker att hålla hårt på kan till exempel vara att man ska smaka på nya saker, att man äter mat innan man äter efterrätt och att man inte småäter innan en måltid. Vad ni väljer i er familj är givetvis helt upp till er.

Det kan också vara viktigt att komma ihåg att om det skulle vara så att er son längre fram utvecklar ett beteende kring maten som ni upplever som väldigt problematiskt så går det att ändra det då. Det är alltså inte så att om ni nu skulle råka göra något fel så går det aldrig att ”reparera”.

Om du vill läsa mer om regler kan du göra det i boken ”Föräldrahjälpen – förändra familjelivet med KBT”. Du kan även anmäla dig till en mailbaserad gratiskurs med utgångspunkt i boken.

/Liv Svirsky, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och utbildad handledare i KBT

Fler Liv Svirsky