Hjälp min dotter vill sminka sig!

smink -beskärd

En del av min dotters kompisar, hon går i fjärde klass, har börjat sminka sig?! Jag vill inte att min dotter ska börja med smink så tidigt. Vi har mycket diskussioner om detta. Har du några tips på hur jag bäst hanterar situationen?

Jag gissar att du menar att du och din dotter har olika åsikter i den här frågan, hon vill göra som sina kompisar och sminka sig medan du vill att hon väntar. Det är ett knepigt läge för alla föräldrar att befinna sig i även om temat kan variera, nu handlar det om smink för er men det kan lika väl handla om aktiviteter eller vilken tid barnet ska komma hem på kvällen.

Mitt råd är att fortsätta göra det ni gjort, det vill säga tala om saken. Jag tänker att det är viktigt att som förälder verkligen lyssna till barnets argument och ta till sig dem för att göra en bedömning utifrån dem. Det kan handla om allt ifrån att hon verkligen vill sminka sig för att det är roligt till att hon är rädd för att bli retad om hon inte gör det. Finns det något rimligt i det hon säger? Finns det något du behöver göra för att hjälpa henne i den situation hon befinner sig i?

Att försöka hitta en kompromiss kan också vara en lösning i vissa lägen, tror du att det går i ert fall? Kanske får hon sminka sig vid vissa tillfällen men inte till vardags? Eller ska du helt enkelt stå fast vid de regler du önskar att ni ska ha?

Om du har svårt att bestämma dig för hur du ska göra eller hitta lämpliga argument så kan det vara bra att prata med andra föräldrar, gärna din dotters kompisars föräldrar. Hur tänker de? Hur motiverar de sina beslut?

/ Liv Svirsky är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och utbildad handledare i KBT

Fler Liv Svirsky