Hur hjälper jag mitt barn att få en bra skolstart?

Hur hjälper jag mitt barn att få en bra skolstart? Jag har en dotter i fyran som har gått och lagt sig jättesent på jullovet och sovit bort halva förmiddagarna. Det kommer bli en stor omställning för henne att börja skolan igen. Jag märker också att hon oroar sig för att träffa klasskompisarna. Hur kan jag hjälpa henne att få en bra skolstart?

Att vända på dygnet under ett skollov är vanligt och det är klokt att vara förutseende och försöka vända tillbaka det några dagar innan skolan startar igen. Det bästa sättet att göra det på är att ställa klockan tidigare på morgonen och stiga upp när klockan ringer. De första nätterna kommer det med stor sannolikhet innebära ganska lite sömn eftersom barnet kommer vara piggt på kvällen, somna ganska sent och sen bli väckt av klockan tidigare än han eller hon önskar. Efter en eller ett par nätter rättar det dock till sig eftersom tröttheten av att ha stigit upp tidigt gör det enklare att somna in på kvällen.

Oro för att gå tillbaka till skolan är inte heller helt ovanligt. Det viktigaste är att du som förälder talar med ditt barn för att försöka förstå vad oron handlar om. Om det finns verkliga problem såsom mobbing eller skolsvårigheter är det något du som förälder måste ta tag i tillsammans med skolan. Handlar det snarare om nervositet inför att träffa kompisarna man inte sett på ett tag, vara hemifrån hela dagarna och att vardagen återkommer är det bra att stötta barnet i att det är helt normalt och okej att känna så. Många delar den känslan som kommer att ge med sig så snart man är igång igen. Till dess får man försöka stå ut med nervositeten och kanske betrakta den lite som resfeber, inför nya saker blir vi ofta lite nervösa men så snart ”äventyret” börjat brukar nervositeten släppa och vi känner oss trygga igen. Kanske kan du och ditt barn känna igen oron från tidigare skollov? I så fall kan ni tala om att ni ju är bekanta med att den brukar försvinna.

 

/Liv Svirsky, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och utbildad handledare i KBT

Fler Liv Svirsky