Hur viktigt är det att vara konsekvent som förälder?

 

mamma och barn

Hur viktigt är det att vara konsekvent som förälder? Jag kommer på mig själv ganska ofta med att rucka på regler vi satt upp. Vi brukar tex säga att vi enbart dricker saft till maten på fredagar och när vi fikar. Men ibland får han saft till maten ändå.

Om man ständigt ruckar på regler lär sig barn snabbt att de kan strunta i reglerna eftersom de troligtvis ändå inte gäller om en liten stund. Då kan det som förälder vara klokt att istället ha andra strategier. Den ena kan vara att helt enkelt inte ha en massa regler. Vet man med sig att man inte håller på sina regler, varför då ha dem? Har man inga regler behöver man heller inte rucka på dem.

Det andra är att man, om man gör enstaka avsteg, benämner det och gärna anger ett skäl till det. Till exempel kan man säga: ”Idag gör vi undantag hörni och så dricker vi saft till maten eftersom det är en ovanligt regnig och tråkig onsdag”. Genom att göra så har man angett att regeln gäller men att vissa undantag kan göras i enstaka fall.

Om du vill läsa mer om regler kan du göra det i boken ”Föräldrahjälpen – förändra familjelivet med KBT”. Du kan också anmäla dig till en mailbaserad gratiskurs med utgångspunkt i boken här

/ Liv Svirsky, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och utbildad handledare i KBT.

Fler Liv Svirsky