Min dotter har blivit mycket rädd

lampaMin dotter som är 9 år är mycket mörkrädd och rädd för olika saker. Hon såg en spökhistoria för barn, en film på youtube som en kompis visade henne och efter det har hon blivit mycket rädd, och hon kan inte sluta tänka på det som hände i filmen.

Vi har pratat med henne om filmen och tillsammans gjort regler så hon inte tittar på internet utan visar oss först… Hon förstår att det bara var en film men hon är ändå lika rädd. Hon vågar inte vara själv i ett rum och vill ha tänt i hela huset, och även på natten när hon sover. Hon har varit så här rädd i ca 4-5 månader. Hur kan vi göra för att hjälpa henne att bearbeta sina rädslor?

 

Det låter som att det er dotter såg skrämde upp henne ordentligt och att hon sedan utvecklat en ångest som nu lever sitt eget liv. Det som en gång skrämde henne har med andra vuxit och blivit något mycket större och jobbigare för henne och får henne att ofta vara rädd och att undvika saker.

Man brukar skilja på ångest och rädsla, där rädsla är det man känner inför ett verkligt hot medan ångest är det vi känner när vi tror oss vara utsatta för ett hot. Om man till exempel skulle bli jagad på en mörk gata skulle man känna rädsla, men när man tänker på att det skulle kunna hända upplever man istället ångest.

Det er dotter upplever är just ångest. Genom att tala med henne om det kan ni bekräfta hennes ångest och samtidigt vara tydliga med att det inte finns någon fara. Sedan kan ni tillsammans prata om ifall det skulle vara möjligt för henne att träna på det hon nu tycker är svårt, som att släcka lampor. Det kan funka för er att göra det på egen hand, men om det känns svårt eller ni blir osäkra tycker jag, inte minst utifrån att du skriver att hon redan haft den här rädslan i 4-5 månader, att ni ska överväga att söka professionell hjälp. Kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat sig ge goda resultat för den här sortens problem hos barn och ungdomar. Så om ni kontaktar BUP där ni bor föreslår jag att ni ber att få den sortens behandling.

/Liv Svirsky

Legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och utbildad handledare i KBT

 

Fler Liv Svirsky