Min son är fyra år och pillar ofta på sin snopp. Hur ska jag hantera detta?

Min son är fyra år och pillar ofta på sin snopp. Hur ska jag hantera detta? Blir själv illa berörd och för någon dag sedan sa jag åt honom att jag inte ville att han pillade på snoppen när vi läste saga. Då svarade han bestämt att han ville pilla på snoppen. Jag vill inte skuldbelägga honom eller få honom att känna att han gör något fel men är samtidigt orolig för att han gör samma sak på förskolan. Vad ska jag göra? Bör jag göra något?

Många barn, framförallt små pojkar, pilar mycket på sitt könsorgan. De tycker det är skönt och har ännu inte lärt sig att det är något som vuxna anser ska utföras privat. Balansgången som du beskriver är ofta svår för föräldrar då de flesta, precis som du, inte vill skuldbelägga barnet men samtidigt inser att det är ett beteende som inte är så lämpligt i alla sammanhang.

Det föräldrar brukar tycka känns ok är att låta barnet pilla om det är skönt, men att samtidigt vara tydliga med att det är något barnet får göra när han eller hon är ensam. På så sätt kan man lära barnet att det är ok att röra på sitt kön om man tycker om det, det är inget man behöver sluta med eller skämmas över, men att det är en privat sak och något man gör när man är ensam.

Man kan till exempel komma överens om att man får göra det i sin egen säng när man är ensam i rummet, eller på toaletten. En del barn kan pilla på sitt kön när de är absorberade av en annan aktivitet, till exempel om de tittar på tv. De är då inte så medvetna om vad de gör eller att det gör det bland andra. Då kan man få påminna barnet igen om att det är ok att man gör så, men man får göra det när man är ensam.

Fler Liv Svirsky