Vi har ont om pengar. Hur pratar jag med mina barn om detta?

oroJag är en ensamstående mamma med två barn (fem och åtta år). Jag oroar mig mycket över vår ekonomi som inte är den bästa. Vi har så vi klarar vardagen men inget extra. Detta blir extra tydligt vid högtider som jul och vid skollov. Jag har med andra ord inte möjlighet att köpa så många presenter eller ta med familjen på semesterresor. Hur ska jag tala med mina barn om detta? Jag vill inte föra över min oro för vår ekonomi på dem. Men samtidigt har speciellt den äldsta börjat kommentera det faktum att vi inte gör lika mycket som andra familjer osv.
Mvh oroliga mamman

I dagens samhälle ligger mycket fokus på pengar och materiell standard och det kan göra det extra svårt för den som inte har möjlighet att leva på det sätt som man kanske själv helst skulle önska. Jag tror dock att det är många som kan känna igen sig i din upplevelse, kanske fler än du tror.

Det kan vara klokt av dig att vara ärlig med dina barn om situationen och tala med dem på en nivå som passar för barn i de åldrar de är, med andra ord lite mer förenklat när du talar med 5-åringen än med 8-åringen. Du behöver inte ta upp din egen oro, men du kan förklara för dem hur situationen ser ut i er familj, vad ni har möjlighet att göra och vilka begräsningar som finns. Du kan också ta tillfället i akt och prata med dem allmänt om pengar och dess värde, vad pengar medför men kanske också om värdet av andra saker i livet. I ett sådant samtal kan du få möjlighet att förmedla dina egna värderingar kring pengar. Det kan vara ett stort och bitvis svårt samtal men kan också ge dig och dina barn ett mycket bra tillfälle att faktiskt tillsammans fundera kring de här frågorna.

En viktig sak är också att inte skämmas, varken inför dina barn eller inför andra, över att din situation medför begränsningar. Försök att istället hitta en stolthet över det du faktiskt kan erbjuda, både materiellt och i form av kunskap och värderingar. Det är inte alla barn som tidigt i livet får lära sig pengars värde och inte heller att värdesätta annat än materiella tillgångar, men kanske är just det något du verkligen kan skicka med dina barn ut i livet.

 

Fler Liv Svirsky