Skriv mer

Vem tycker vad?  

I Sverige har vi en demokrati där vi alltid får säga vad vi tycker. Inför valet i september är det många som tycker till lite extra. Det kan handla om stora frågor, till exempel hur vi ska sköta skolorna eller sjukhusen i Sverige. Det kan också handla om mindre frågor som rör en speciell plats, till exempel en ny väg som ska byggas i din stad eller allt skräp som ligger i parken. Vilka frågor är viktiga för hela Sverige? Och vilka frågor är viktiga där du bor?

 

Skoluppdrag. Skicka in enkät.

Uppdrag 1: Enkät

Gör en enkät inför valet! Fundera ut några frågor som det kan vara spännande att veta vad andra tycker om. Gå sedan ut och fråga 3 till 5 personer vad de tycker. Du kan fråga personer i din närhet eller personer du möter på gatan. Du kan också försöka hitta eller mejla en politiker och be den svara på frågorna!

Läs mer om hur du gör en enkät

Här kan du se ett exempel på en enkät som handlar om val: Valrörelsen har startat

 

Skoltävling. Skicka in reportage. Vinn 1500 kronor till klassen.

Uppdrag 2: Reportage

Gör ett reportage inför valet! Reportaget kan handla om allt som har med valet att göra. Kanske vill du gå till en valstuga och berätta om vad som händer där? Eller har ni ett skolval på er skola? Du kan också hitta någon som är politiker eller arbetar med politik på något annat sätt. Ta reda på så mycket du kan om personen och skriv ett reportage om den. Glöm inte att ta en bild på personen!

Läs mer om hur du skriver ett reportage

 

Gå till Reporterskolan