Nu kan vaccinpass krävas i butiker

Vaccinpass

Nu kan vaccinpass krävas på fler ställen. Foto: Pixabay

Smittspridningen av covid-19 ökar. Därför kan människor behöva visa vaccinpass på fler ställen från och med den 12 januari.


Sedan den 1 december måste människor över 18 år visa vaccinpass för att till exempel kunna gå på konserter och på matcher inom olika sporter.  


Men på onsdagen sa regeringen att vaccinpass snart ska kunna börja användas på fler ställen. Ett vaccinpass är ett bevis på att man har blivit vaccinerad. Beviset används för att få komma in på vissa ställen.


Anledningen till att regeringen har bestämt att vaccinpass ska få användas på fler ställen är på grund av att smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige.


Från och med den 12 januari kan därför Folkhälsomyndigheten bestämma att människor också behöver visa vaccinpass för att gå in i till exempel butiker för att handla och för att äta på restauranger.  


Men på vissa ställen får det inte krävas vaccinpass för att få komma in.  Det är platser som det är viktigt att människor kan ta sig till även om de inte är vaccinerade och därför inte kan visa upp ett vaccinpass. Sådana platser är till exempel mataffärer och apotek.


Smittspridningen av covid-19 ökar mycket just nu. I tisdags fick mer än 17 000 människor i Sverige veta att de har covid-19. Det var ett nytt rekord. Så många nya människor i Sverige har aldrig tidigare fått veta att de har covid-19 på en dag.   

Vaccinpass är ett bevis
på att någon har vaccinerat sig mot covid-19.
I Sverige behöver vi ett vaccinpass
för att till exempel gå på konserter eller fotbollsmatcher.

 

Men snart kan det behövas vaccinpass
på ännu fler ställen.

 

I onsdags sa nämligen regeringen
att vaccinpass kan användas ännu mer.
Från och med den 12 januari
kan vi behöva vaccinpass även på restauranger och i butiker.

 

Men det finns vissa ställen
som inte får använda vaccinpass.
Det är ställen som alla behöver gå till
oavsett om de är vaccinerade eller inte.
Några sådana ställen är till exempel
matbutiker och apotek.