Möte med talibaner får kritik

En karta över Afghanistan

Afghanistan ligger i världsdelen Asien. Foto: Pixabay

I helgen åkte talibaner till Norge för att vara med på ett möte om hur människorna Afghanistan ska få det bättre. Men många människor är upprörda över att talibanerna fick vara med på mötet.


I somras tog talibanerna över makten i landet Afghanistan som ligger i sydvästra Asien. När talibanerna tog makten blev många människor oroliga.


Talibanerna är nämligen en islamistisk grupp som vill att deras version av religionen islam ska påverka hur Afghanistan blir styrt. Sist talibanerna bestämde i Afghanistan var musik förbjudet och flickor fick inte gå i skolan.


Efter att talibanerna tog över makten i somras har många människor i Afghanistan fått det sämre. Till exempel får många flickor inte längre gå i skolan.


Samtidigt har landet många andra stora problem. Till exempel behöver många människor i Afghanistan hjälp från andra länder för att få mat genom något som kallas bistånd.


Därför bestämde sig flera länder för att ha ett möte i Norges huvudstad Oslo. Mötet var till för att prata om hur människorna i Afghanistan ska få hjälp.


Men med på mötet var också några av talibanerna som just nu bestämmer i Afghanistan. Det har gjort många människor upprörda. De tycker nämligen att det är fel att bjuda in talibanerna eftersom det då verkar som att Norge och de andra länderna accepterar talibanerna.  


För att talibanerna skulle kunna resa till mötet hade Norge också fixat ett eget flygplan åt dem. Det kostade Norge några miljoner kronor att flyga talibanerna till Norge. Det gjorde också många människor upprörda.


En av människorna som är kritiska till talibanernas besök i Norge är den norska politikern Fabian Stang.

– Det afghanska folket lider, och de förtjänar hjälp. Men det måste ske utan att erkänna talibanerna, säger han till den norska tidningen VG.

Afghanistan är ett land i sydvästra Asien.
Där bestämmer en grupp
som kallas talibaner.
De tog makten i somras.

 

När talibanerna tog makten
fick många människor det sämre i Afghanistan.
Till exempel bestämde talibanerna
att flickor inte längre fick gå i skolan.

 

Afghanistan har också många andra problem.
Därför behöver de pengar från andra länder
så att de kan försöka lösa problemen.
När ett land får pengar från andra länder
för att lösa problem kallas det för bistånd.

 

Nyligen var det ett möte i Oslo i Norge
för att prata om bistånd till Afghanistan.
Norge hade också bjudit in talibanerna till det mötet.
De gjorde många upprörda.

 

En norsk politiker som tyckte
att det var dåligt att bjuda in talibanerna är Fabian Stang.
Han säger att det är dåligt att bjuda in talibaner
eftersom det verkar som att man stödjer deras politik då.