Nyhetsvecka 9

Ett kollage på veckans nyheter

Veckans nyheter har handlat om människor på flykt från kriget i Ukraina, men också om reptiler och exoplaneter. Foto: Pixabay/Shutterstock/ESA.

En miljon människor är på flykt från kriget i Ukraina. Europa gör nu sitt bästa för att ta hand om alla som tvingats lämna sina hem. Veckans nyheter har förstås handlat om Ukraina men också om metallregn och semlor.Kriget i Ukraina fortsätter. Nu tar Europa emot emot alla ukrainare som flyr sitt hemland. Många av de här människorna har nu kommit också till Sverige. Vår statsminister Magdalena Andersson talade i tv till alla svenskar. Där sa hon att Sverige stöttar Ukraina i kriget mot Ryssland. 

Klicka här för att läsa våra nyheter om kriget i Ukraina.Det blir förstås många nyheter om Ukraina just nu, men vi skriver också om annat som händer i Sverige och i världen. Till exempel har vi skrivit om alla semlor som vi svenskar äter varje år. Hur många miljoner äter vi, undrar du kanske?

Läs vår artikel för att lära dig om hur mycket svenskar älskar semlor, eller som vi skåningar säger: fastlagsbullar. Vi har i veckan också skrivit om ett särskilt metallregn. Det regnet finns på en exoplanet som har namnet WASP-121b. 

Läs mer i vår artikel för att läsa mer om hur metallregn kan uppstå och vad en exoplanet är.Det är också ny månad, smålänningarna har i veckan firat “Fössta tossdan i mass”. Det är en dag som blivit en slags nationaldag för Småland.Ny månad på Minibladet betyder ny Månadens kändis. I mars månad kan du bekanta dig med äventyraren Aron Anderson som dansa i tv-programmet Let’s Dance.
Läs vår artikel om Aron Anderson och passa på att svara på veckans kändisfråga!


Slutligen vill jag tipsa om ett fint reportage om reptiler som några Adam och Hugo från Karlshamn har gjort.
Läs reportaget Mackes reptiler.


Och en sista sak, på måndag nästa vecka klockan 15.00 tjuter larmet Hesa Fredrik (som egentligen heter Viktigt Meddelande). Men det är en övning så bli inte oroliga när ni hör larmet.


Ha en fin helg och ta hand om er!


Gustav Sigala Haggren
Redaktör, Minibladet