I dag tjuter Hesa Fredrik

En bild på en tuta.

Ungefär så här ser Hesa Fredrik-tutorna ut. Foto: Pixabay

Nu ska Hesa Fredrik bli testad för första gången i år. Därför kommer varningssignalen tjuta över Sverige på måndagseftermiddagen. Bli därför inte rädd eller orolig om du hör den.


Hesa Fredrik är en varningssignal som vi har haft länge i Sverige. Hesa Fredrik är faktiskt så pass gammal att den fyllde 90 år i höstas.


Fyra gånger per år blir Hesa Fredrik testad för att se så att den fungerar. Testet händer alltid den första måndagen i månaden klockan 15. Det betyder att det är dags för Hesa Fredrik att tjuta nu i eftermiddag.


På grund av kriget i Ukraina är det många människor, både stora och små, som är lite oroligare än vanligt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har därför skickat ut en påminnelse om att det är dags att testa Hesa Fredrik och att det inte är någon fara.


Hesa Fredrik är nämligen till för att varna oss i Sverige. Hesa Fredrik berättar för oss människor att något allvarligt har hänt. Den kan låta på olika sätt beroende på vad som har hänt.


Det finns till exempel en varningssignal som betyder att Sverige blir anfallet. Den signalen har Sverige aldrig behövt använda. Sverige har nämligen inte varit i krig på mycket länge. Vi kommer nog aldrig behöva höra den signalen. Risken för att Sverige kommer att hamna i krig igen är nämligen mycket liten.


Signalen som vi kan höra när Hesa Fredrik blir testad heter Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Den signalen betyder att vi ska gå inomhus och kolla upp vad som har hänt. SVT och radiokanalen P4 skickar nämligen ut information för att vi ska veta varför Hesa Fredrik låter och vad vi behöver göra.


VMA kommer lite då och då. Det kan till exempel bero på att det brinner mycket någonstans så att människor i närheten behöver stanna inomhus för att inte bli skadade av röken.


I det här klippet kan du lyssna på Hesa Fredriks olika varningssignaler. Men kom som sagt ihåg att risken för att det någonsin ska bli krig i Sverige är mycket liten. Vi kommer därför troligen aldrig att höra sådana varningssignaler från Hesa Fredrik på riktigt.

Hesa Fredrik kallas Sveriges varningssignal.
Den tjuter alltid fyra gånger per år
för att testa så att alla hör den.
Den kommer tjuta på måndag
eftersom den då ska testas.

 

Var tredje månad testas Hesa Fredrik.
Det är alltid den första måndagen
i mars, juni, september och december.

 

Nu är många oroliga för kriget i Ukraina.
Därför kanske man blir lite rädd
när man hör varningssignalen.
Men då ska man komma ihåg
att det bara är ett test.

 

Hesa Fredrik kan låta på lite olika sätt.
Olika ljud betyder att Hesa Fredrik
varnar för olika saker.
Här är en video på olika ljud
Hesa Fredrik kan göra: