Cornelia Jakobs ska tävla för Sverige

Cornelia Jakobs

Cornelia Jakobs vann Melodifestivalen. Foto: Annika Berglund/SVT

Cornelia Jakobs vann finalen i Melodifestivalen. Hon ska därför representera Sverige i Eurovision Song Contest senare i vår.


I lördags var det dags för finalen i Melodifestivalen. Flera artister tävlade om att få bli den som ska åka till Eurovision Song Contest som i år hålls i Italien.


Vinnaren av Melodifestivalen blev 30-åriga Cornelia Jakobs. Hon tävlade med låten Hold me closer. Tvåa blev Anders Bagge med låten Bigger than the universe. Trea kom Medina med låten In i dimman.


Men Anders Bagge och Cornelia Jakobs har faktiskt träffat varandra tidigare. Anders Bagge har nämligen under många år varit med i juryn i sångprogrammet Idol.


I Idol går en massa människor på audition. De ska alltså sjunga framför en jury. Juryn bestämmer vilka som ska få gå vidare i programmet. De som går vidare får tävla om vem som sjunger bäst.


När Cornelia Jakobs, eller Cornelia Jakobsdotter Samuelsson som hon egentligen heter, bara var 16 år gick hon på Idols audition. Hon hade med sig en gitarr och sjöng låten Crazy av Gnarls Barkley. Tryck här för att se klippet på tv4:as hemsida.


Men juryn tyckte inte att hon var bra nog att gå vidare i programmet.

– Du är inte så bra som du tror, sa Andreas Carlsson som satt i juryn tillsammans med Anders Bagge.


Expressen har intervjuat Andreas Carlsson efter att Cornelia Jakobs nu vann Melodifestivalen. Han säger att juryn var hårdare på den tiden. Han säger också att Cornelia Jakobs vinst i Melodifestivalen är ett bevis på att hon är duktig.

– Vem bryr sig i det stora hela om vad jag sitter och säger i tv-rutan, det är ju ens egna musikaliska resa som räknas och nu har hon bevisat att hon är en fullfjädrad artist och låten är jätte- jättebra, jag är väldigt glad för hennes skull, säger han till Expressen.Här kan du se Cornelia Jakobs i Melodifestivalen:

I lördags var det final i Melodifestivalen.
Många artister tävlade då
om att få åka till Eurovision song contest
och representera Sverige där.

 

Det blev en ganska jämn final
men till sist blev det Cornelia Jakobs som vann.
Hennes låt heter Hold me Closer.
Det betyder ungefär håll mig närmre på engelska.

 

Tvåa i finalen kom Anders Bagge.
Han har faktiskt träffat vinnaren
Cornelia Jakobs förut.

 

Det var för många år sen när
Cornelia Jakobs var med i tv-programmet Idol.
Då satt Anders Bagge i juryn.
Den gången gick Cornelia Jakobs inte vidare.
Men nu får hon tävla för Sverige i
Eurovision song contest.

 

Här är ett klipp på Cornelia Jakobs låt: