Nu rockar människor sockorna

Foto: Nick Page/Unsplash

I dag har många människor på sig strumpor som ser olika ut. Det är för att visa att det är bra att människor är olika.


Den 21 mars varje år är en speciell dag. Det har nämligen blivit bestämt att det är den internationella världsdagen för down syndrom. Downs syndrom är en funktionsnedsättning som en del människor har. Människor som har Downs syndrom har en extra kromosom.


Den extra kromosomen påverkar kroppen på olika sätt. Till exempel tar det ofta lite längre tid att lära sig nya saker om man har en extra kromosom. Men även om kromosomen påverkar mycket är människor som har Downs syndrom precis som alla andra människor på många sätt.


Under den internationella världsdagen för down syndrom tar många människor på sig två strumpor som ser olika ut. När man gör så kallas det för att man rockar sockarna.


Människor i Sverige har gjort så i flera år. År 2015 fick nämligen en tioåring vid namn Nathea Anemyr människor att börja rocka sockarna. Det började med att hon fick sin klass att rocka sockarna, och sedan började fler människor göra det. När man rockar sockarna visar man att det är bra att vara olika.


Nathea Anemyr vet mycket om Downs syndrom. Hennes storasyster Noelle har nämligen Downs syndrom. Inför årets världsdag för Downs syndrom har Nathea Anemyr blivit intervjuad. I dag är hon 17 år gammal.

–  ”Rocka sockorna” var ju egentligen för Noelle och att jag ville att alla skulle se det vackra i henne, och alla andra lite annorlunda människor, berättar Nathea Anemyr för tidningen Mama.


Fakta: kromosomer

Våra kroppar består av celler. Celler är som små byggstenar och inuti cellerna finns det kromosomer. Kromosomer består av dna. Dna är som byggritningar som bestämmer hur våra kroppar ska se ut och fungera.

Vanligtvis har människor 46 kromosomer. Kromosomerna sitter i par. Det är alltså totalt 23 kromosompar. Men ibland föds människor med för fler eller färre kromosomer än så. Människor som har Downs syndrom har en extra kromosom på ett av kromosomparen. Varje år föds cirka 100 barn i Sverige med Downs syndrom.

Källa: 1177

Idag, den 21 mars är det
en speciell dag.
Det är nämligen rocka sockorna-dagen.

 

Rocka sockorna-dagen är egentligen
en dag för personer med Downs syndrom.
Downs syndrom är en funktionsnedsättning.
Det betyder att människor med Downs syndrom
fungerar på ett annat sätt än människor
som inte har Downs syndrom.

 

År 2015 föreslog tioåriga Nathea Anemyr
att alla skulle börja ”rocka sockorna”.
Med det menade hon att
alla skulle ha på sig två olika strumpor.

 

Hon ville visa att det kan vara fint
att se lite annorlunda ut.
Nathea Anemyr vet mycket om Downs syndrom
eftersom hennes syster har det.
Därför var rocka sockorna
först för Natheas syster.
Men nu vet nästan alla i Sverige
vad det är för något.