Encanto vann en Oscar i natt

Foto: Montage. Academy of Motion Picture Arts and Science/Disney

Nu har Oscarsgalan varit. En av filmerna som vann pris var barnfilmen Encanto. Men på årets gala fick något annat än filmerna mest uppmärksamhet.


Oscarsgalan är en berömd gala där priser blir utdelade till olika filmer och olika personer som arbetar med film, till exempel skådespelare och regissörer.


Oscarsgalan hålls varje år i Los Angeles i USA. På grund av tidsskillnaden är galan mitt i natten för oss i Sverige. Den var därför på natten mellan söndagen och måndagen.


Den som vinner får ett pris som kallas för en Oscar. I natt fick flera vinnare var sin Oscar. En som fick en Oscar var till exempel artisten Billie Eilish.


Billie Eilish och hennes bror Finneas O’Connell har nämligen gjort sången till den senaste James Bond-filmen. De som delar ut priset tyckte att den låten var den bästa filmsången i år och därför vann syskonen en Oscar.


Priset till årets bästa animerade film gick till Encanto. Encanto handlar om en förtrollad plats i landet Colombia i Sydamerika. Den förtrollade platsen heter Encanto. I ett magiskt hus i Encanto bor familjen Madrigal. Alla i familjen Madrigal har speciella förmågor, alla utom huvudpersonen Mirabel.


Men på årets Oscarsgala var det något annat än filmerna som fick mest uppmärksamhet. Skådespelaren Will Smith gick nämligen upp på scenen och slog programledaren Chris Rock i ansiktet. Anledningen var att Chris Rock hade skämtat om Will Smiths fru, skådespelerskan Jada Pinkett Smith. Will Smith har nu fått kritik för det. Till exempel har Oscarsgalan sagt att de inte accepterar våld.

Oscarsgalan är en stor gala
där priser till årets bästa filmer delas ut.
Oscarsgalan var på natten till måndag.

 

Många olika filmer fick pris.
Till exempel vann filmen Encanto pris
för bästa animerade långfilm.

 

Artisten Billie Eilish fick också pris.
Hon har nämligen gjort en låt
till en James Bond-film.
Därför fick hon pris för bästa film-låt.

 

Men det hände också något tråkigt
igår natt på Oscarsgalan.
Skådespelaren Will Smith gick upp på scenen
och slog till värden Chris Rock i ansiktet.
Will Smith gjorde så för att
Chris Rock hade sagt ett skämt
om Will Smiths fru.